Novosti
U NAŠIČKOJ VOJARNI "132. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE"

Ispraćaj kontingenta HV-a u NATO misiju na Kosovu bez novinara i ministra obrane
Objavljeno 22. studenog, 2021.

NAŠICE - U našičkoj vojarni "132. brigade Hrvatske vojske" u ponedjeljak je ispraćaj 36. hrvatskog  kontingenta (HRVCON) sa 130 pripadnika HV-a u NATO operaciju KFOR na Kosovu, nazočan je predsjednik RH Zoran Milanović, a ministar obrane otkazao je dolazak jer, uz ostalo, medijima nije dopušten ulaz.

Unatoč ranijoj najavi iz Ministarstva obrane RH (MORH), ministar Mario Banožić otkazao je dolazak na današnji ispraćaj  HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovu, a  kako se doznaje iz MORH-a, razlog tome je "novonastala situacija, u kojoj medijima nije dopušten ulaz u našičku vojarnu te stoga jer na ispraćaju nije predviđeno njegovo obraćanja, a niti obraćanje zapovjednika kontingenta".

Banožić je, pak, na Facebooku objavio razloge za tu odluku.

Naveo je: "Hrvatska vojska je iznad svih nas političara. Svi smo prolazni, a ona će biti tu dok je Hrvatske. Nisam otišao u našičku vojarnu "132. brigade HV" na ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR jer ne želim sudjelovati u igrokazu gospodina koji nažalost ne razumije prve dvije rečenice iz ove objave. Pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta želim sretan put i uspješnu misiju. Vidimo se uskoro", stoji u objavi ministra obrane.

Ispraćaju 36. hrvatskog kontingenta sa 130. pripadnika HV-a, među kojima je i šest vojnikinja, nazočan je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, ali medijima nije bio omogućen ulaz u našičku vojarnu.

Iako je Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane u nedjelju pozvala medije na izvještavanje o ispraćaju, organiziranom u našičkoj vojarni, Ured predsjednika RH Zorana Milanovića naknadno je izvijestio kako na ovome događaju "nije predviđeno sudjelovanje medija".

"Javnost ćemo informirati o održanom događanju priopćenjem i fotografijama", navodi se u najavi događaja iz Ureda predsjednika RH.

Novinarske ekipe okupile su se na ulazu u našičku vojarnu, ali im nije bio omogućen ulaz.

Iz Ureda predsjednika RH pojasnili su jutros novinarima kako je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlučio tako "imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima".

Najavljeni događaj organiziran je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese, naveli su u Uredu predsjednika RH.

(Hina)

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti