Novosti
ZAREĐEN ĐAKOVAČKI SVEĆENIK

Mons. Svalina biskup je koadjutor u Srbiji
Objavljeno 21. studenog, 2021.
Dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, zaređen je u nedjelju u Srijemskoj Mitrovici za biskupa koadjutora Srijemske biskupije u Srbiji, rekavši da će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga. U svečanu govoru rekao je da će povjerenu službu u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem vršiti na dobro Katoličke Crkve i povjerene im vjerničke zajednice u Srijemu. “Uvijek ću se fokusirati na poslanje kojem sam i do sada služio, a to je karitativno djelovanje. U središtu mojega rada bit će ljubav prema potrebitom, prema bližnjem, prema onima koji su na marginama, ne samo materijalnim, nego i duhovnim”, rekao je, između ostaloga, novi biskup. Dodao je kako će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga, zbog čega je i simbol mosta uvrstio u svoj grb. “Ovo biskupsko ređenje u Srijemskoj biskupiji doista je specifično, katolici su ovdje manjina. Želimo pomoći ljudima, kao i razvijati zajedništvo s većinskom Srpskom pravoslavnom Crkvom”, zaključio je.

Svečanosti je nazočila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je novinarima rekla da je tu kako bi dala potporu novome biskupu, Katoličkoj Crkvi i vjernicima. “Veseli nas da će svi katolici u ovome dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira. Uvijek vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa i poštivanja manjina te svih vjerskih zajednica, što je na dobrobit naših država”, kazala je ministrica. H
Žigmanov: Snažna poruka Katoličke Crkve
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je da je ređenje Svaline za novoga biskupa snažna poruka Katoličke Crkve: “Poruka je da katolici u Srijemu, Vojvodini i Srbiji nisu ostavljeni. Da Katolička Crkva u Hrvata, ali i u cjelini, misli na nas”.

Svalina je rođen 1971., u Đakovu. Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. Od 2010. bio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Možda ste propustili...

TURISTIČKA SEZONA MOGLA BI “POJAČATI” POSKUPLJENJA

Za inflaciju krive cijene usluga

Najčitanije iz rubrike