Novosti
EUROPSKA KOMISIJA PREDSTAVLJA PAKET JESENSKOG SEMESTRA

Tema o vladavini prava u Hrvatskoj pred ministrima vanjskih poslova
Objavljeno 21. studenog, 2021.
Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održavaju dva ministarska vijeća, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, a Europska komisija (EK) će predstaviti jesenski paket Europskog semestra. On između ostaloga uključuje mišljenja o nacrtima proračunskih planova država članica europodručja, kao i izvješću o mehanizmu upozoravanja, instrumentu za otkrivanje mogućih makroekonomskih neravnoteža. U utorak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za opće poslove, koje čini ministri vanjskih ili europskih poslova država članica. Jedna od točaka dnevnog reda bit će i izvješće o vladavini prava u pet država članica - Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Latviji i Litvi.

Temelj za raspravu je godišnje izvješće o vladavini prava u svim državama članicama, koje je EK objavila u srpnju. Riječ je novom instrumentu koji treba imati preventivnu ulogu i pomoći u ranom otkrivanju i sprečavanju problema koji se pojavljuju u području vladavine prava. U izvješću koje je EK objavila 20. srpnja navodi se da je u Hrvatskoj niz navodnih etičkih i disciplinskih prekršaja sudaca doveo do pokretanja postupaka protiv njih, da javne nabave predstavljaju područje visokog rizika za korupciju, a tužbe protiv novinara izazivaju zabrinutost. Ministri će, među ostalim, razgovarati o proširenju te o stanju odnosa EU-a s Velikom Britanijom.

Na sjednici Europskog parlamenta, zbog sve više zaraženih koronavirusom, zastupnici će moći sudjelovati i putem videoveze, a glasati elektronskom poštom. Jedna od točaka je i vladavina prava u Sloveniji,a raspravljat će se o slovenskim medijskim slobodama i stanju demokracije te o kašnjenju kod imenovanja delegiranih europskih javnih tužitelja.

Zastupnici bi u utorak trebali izglasati reformu Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Reforme dogovorene s vladama članica trebale bi osigurati, zeleniju, pošteniju i transparentniju poljoprivrednu politiku. Također žele razgovarati razgovarati o ishodu klimatske konferencije COP26 u Glasgowu, a tu je i epidemiološka situacija u EU-u. Održat će se i odvojena rasprava o sigurnosnim i humanitarnim posljedicama situacije na granici Bjelorusije i EU-a, a u srijedu će se zastupnicima obratiti čelnica bjeloruske oporbe Svjetlana Tihanovska.H
ČETIRI KLJUČNA PODRUČJA IZVJEŠĆA
Izvješće o vladavini prava pokriva četiri ključna područja: pravosudne sustave, okvir za borbu protiv korupcije, slobodu i pluralizam medija te institucionalna pitanja povezana sa sustavom uzajamne kontrole i ravnoteže između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Europski mehanizam vladavine prava predviđa dijalog između Komisije, Vijeća i Europskog parlamenta s državama članicama te nacionalnim parlamentima, civilnim društvom i drugim dionicima. Godišnje izvješće sadržava sintezu stanja u pogledu vladavine prava u svih 27 država i ocjene značajnih promjena. U Komisiji kažu da Izvješće daje samo opis stanja i nije zamišljeno kao neka ljestvica već je cilj podizanje javne svijesti o tome.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana