Regija
REVALORIZACIJA SORTE

Ocijenjene su 54 frankovke iz pet država, 25 zlatnih
Objavljeno 22. studenog, 2021.
Šampionskim vinom proglašena Frankovka Belje. Najviše zlata osvojila vina iz berbe 2017. i starija
FERIČANCI - Frankovka vinarije Belje berba 2012. proglašena je šampionskim vinom te je dobila zlatnu medalju u kategoriji frankovki berbe 2017. i starije, na 4. međunarodnom ocjenjivanju frankovki koje je održano u vinariji Feravino, a u organizaciji branda Enosophia.

Najbolje je ocijenjena frankovka u kategoriji berbe 2020. Frankovka Krauthaker, a u kategoriji berbe 2019./2018. Frankovka Jalits Blaufränkisch Reserve iz Austrije. Na ocjenjivanje su pristigla 54 uzorka frankovki iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Ocjenjivačka komisija u kojoj su bili vrhunski enolozi, certicifirani sommelieri i voditelji proizvodnje u vinarijama iz Mađarske, Srbije, Slovenije, Srbije te Hrvatske nije imala nimalo lagan zadatak. Komisija je ocjenjivala bistroću i boju, intenzitet i kvalitetu mirisa, opći dojam i čistoću vina te intenzitet, trajnost i kvaliteta okusa. A da bi vino dobilo prolaznu ocjenu, ni jedna od navedenih karakteristika ne smije biti negativno ocijenjena.

Ukupno je osvojeno 25 zlatnih, 18 srebrnih i osam brončanih medalja te tri priznanja.

- Prvi put sudjelujem na ovakvom sortnom ocjenjivanju frankovki. Velika pohvala svima u timu Enosophije na odličnoj organizaciji i profesionalnosti te lijepom broju prijavljenih vina na ocjenjivanje. Simbol samih Feričanaca je vino frankovka. Definitivno je opravdan naziv međunarodnog ocjenjivanja jer su prikupljeni uzorci iz pet europskih zemalja poznatih po proizvodnji te sorte i ugodno smo iznenađeni. Vina berbe 2020. osvojila su jednu zlatnu medalju, a vina berbe 2019./2018. devet zlatnih medalja. Najviše, čak 15 zlatnih medalja dobila su vina berbe 2017. i starije. Zaključujemo da vina sorte frankovka odležavanjem poboljšavaju svoju kvalitetu i kakvoću te postaju zaokruženija i pitkija - rekla je prof. dr. sc. Ana Jeromel s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predsjednica ocjenjivačke komisije.

Vjekoslav Stojišić, član ocjenjivačke komisije, zadovoljan je kvalitetom vina.

- Nakon nekoliko godina sustavnog podcjenjivanja ove plemenite sorte grožđa konačno se pristupilo ozbiljnijoj revalorizaciji frankovke, koja može ponuditi dimenziju više. Drago mi je primijetiti da se sve više pridaje pozornost i želi istaknuti delikatna narav sorte, a sve se rjeđe poseže za nepotrebnim ušminkavanjem u podrumu i maskiranjem njezine prirodno urođene ljepote. Možda je konačno došlo vrijeme da iznova otkrijemo profinjenost i suptilnost ove nepravedno zanemarene sorte - istaknuo je Stojišić.



Snježana Fridl
POVEZIVANJE REGIJA I PROIZVOĐAČA
Frankovke Miraz 2018. i Miraz 2017. iz vinarije Feravino osvojile su zlatne medalje, a Frankovka Dika 2018. srebrnu. ‘’Kao najveći proizvođači frankovke u Hrvatskoj, vjerujući u ovu sortu kao sortu budućnosti, preuzeli smo inicijativu i odlučili okupiti priznate proizvođače iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije i Srbije. Ideja je ovog ocjenjivanja povezivanje regija i proizvođača te promocija frankovke, a dugoročni cilj otkrivanje potencijala ove sorte, približavanje potrošačima i prikladno pozicioniranje na vinskoj sceni. Isključivo zajedničkim djelovanjem i neprestanim radom možemo postići rezultate i osvojiti tržište’’, poručili su Lucija Kužir i Martin Kovačević, enolozi vinarije Feravino i branda Enosophia.

Možda ste propustili...

NAŠIČKI VATROGASCI DOBILI PRIZNANJA

Diploma i Gajskom

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana