Osijek
KORISNICI SOCIJALNIH USLUGA I OBVEZA COVID POTVRDA

Potvrda obvezna za ulazak u Centar za socijalnu skrb
Objavljeno 22. studenog, 2021.

I dok zaposlenici javnih ustanova, među njima i oni u sektoru socijalnih usluga, ovih dana nabavljaju COVID potvrde kako bi mogli ući u prostorije ustanova u kojima rade, korisnici koji su u njihovu sustavu još uvijek su izuzeti od mjera obveznih COVID potvrda, potvrde o preboljenju ili pak testiranja. Točnije, COVID potvrde, kad je u pitanju Centar za socijalnu skrb Osijek, moraju imati tek ako ulaze u prostorije, a u svim ostalim slučajevima ne.



- Otkako su COVID potvrde obvezne u našem sektoru, a poslije i u svim javnim ustanovama, činjenica je da se broj korisnika koji trebaju doći k nama smanjio – pojasnila je Kristina Leventić, ravnateljica osječkog CZSS-a, dodajući da svaki korisnik koji ispunjava uvjete za ulaz u ustanovu, slobodno ulazi, a ostali se moraju snaći na drukčije načine. Stoga su učestali telefonski pozivi u Centar, a pristigli zahtjevi, kaže ravnateljica, uredno se zaprimaju i obrađuju.

Kad je u pitanju obilazak, odnosno posjet korisnicima vanjskih djelatnika Centra, odnosno voditelja mjera, oni su dužni imati COVID potvrdu, no ne i korisnici kojima dolaze. Ravnateljica Leventić napominje da još uvijek nisu uvedene obvezne COVID potvrde za korisnike koji su pod kakvom mjerom te kao takvi podložni posjetima voditelja.

- Neki naši djelatnici nisu još cijepljeni, no uredno se testiraju. Znam da je općenito povećanje cijepljenja bilo u našem sustavu ili izvan njega. Vjerojatno će biti povećanja broja cijepljenih korisnika, jer u suprotnom neće moći obaviti ono što im je kod nas potrebno - dodala je ravnateljica Leventić.

A za razliku od korisnika CZSS-a Osijek, oni koji koriste usluge Gradskog društva Crvenog križa Osijek mogu, primjerice, bez problema, odnosno COVID potvrde, doći u tamošnji Socijalni servis. Vršiteljica dužnosti ravnatelja te ustanove Martina Hećimović pojašnjava da se usluge Socijalnoga servisa obavljaju u poluotvorenim uvjetima, ali i da ustanova na čijem je čelu nema veze s trenutačnom, odnosno najnovijom odlukom Stožera civilne zaštite RH. Naime, poštuju odluku od 4. listopada ove godine prema kojoj zaposlenici kako u socijalnom tako i u sektoru zdravstva moraju imati COVID potvde, odnosno testirati se, no kao pružatelji socijalnih usluga nisu u obvezi tražiti to isto od svojih korisnika.

- Kako nismo javna ustanova, a ni državna, nemamo veze s najnovijom odlukom. Osim toga, jedini kontakt s korisnicima je u Socijalnom servisu, a obroke onima koji ih trebaju dostavljamo na kućni prag – pojašnjava Hećimović.

Tople obroke na otvorenom korisnicima pruža i restoran Nova furca koji opskrbljuje tek nekolicinu ukupnog broja onih koji koriste pravo na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji i to rješenjem Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka. Kako ne bi iz Industrijske četvrti morali odlaziti po obrok u Donji grad, u restoranu Nova furca preuzimaju svoje obroke i prema riječima direktora Hrvoja Bugarina, nisu u obvezi imati COVID potvrde.

- Mi nismo javna ustanova, a osim toga, korisnici ne ulaze u naše prostorije. Dokle god zakon ne bude iziskivao drukčije, nećemo tražiti COVID potvde - kaže Bugarin.

Marija Mihelić
U PUČKU KUHINJU BEZ POTVRDE
Za pretpostaviti je da je i u Pučkoj kuhinji, gdje se hrani preostali broj spomenutih korisnika, pravilo isto. Štoviše, od pojave koronavirusa za manji dio korisnika, kako neslužbeno doznajemo, dostava se obavlja na kućnu adresu. Svi ostali korisnici, njih velika većina, sami svakodnevno dolaze po svoje obroke obroke, i to bez obveze predočenja njihove COVID potvrde

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike