Kultura
PROMOCIJA MARULIĆEVE "JUDITE"

Važan tekst koji ima što reći i novim generacijama
Objavljeno 22. studenog, 2021.
U povodu petsto godina od tiskanja prvoga epa hrvatske književnosti ispjevanog na hrvatskom jeziku, u petak je u Klubu knjižare Nova u Osijeku održana promocija knjige Marka Marulića "Judita", u izdanju Udruge Hrvatsko zajedništvo iz Zagreba. O novom, "popularnom" izdanju temeljnog djela naše književnosti govorili su profesorica osječkog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Ružica Pšihistal, predsjednik Udruge Hrvatsko zajedništvo i glavni urednik knjige, dr. sc. Nediljko Matić, autorica ilustracija Martina Livović te autorica dizajna knjige i potpisnica grafičke pripreme za tisak Mia Ribić, a odabrane stihove iz adaptirane verzije "Judite" čitala je studentica glume Ana Cmrečnjak.

Uz pretisak originalnog izdanja znamenitog Marulićeva epa iz 1521. godine, knjiga u izdanju Udruge Hrvatsko zajedništvo donosi tekst koji je transliteriran na moderno hrvatsko pismo s brojnim fusnotama i objašnjenjima te rječnikom stranih riječi na kraju. S obzirom na to da je otac hrvatske književnosti inspiraciju za pisanje "Judite" dobio čitanjem Starog zavjeta, u novom izdanju otisnute su i biblijske knjige o Juditi na starogrčkom (Septuaginta), latinskom (Vulgata) i hrvatskom (Kršćanska sadašnjost) jeziku. Prof. dr. sc. Ružica Pšihistal istaknula je kako se radi o popularnom izdanju "Judite", u kojemu se nudi suvremeniji, moderniji pristup naslovnoj junakinji i biblijskoj priči te ga ne treba mjeriti znanstveno-kritičkim aparatom.

- Iako je riječ o popularnom izdanju “Judite”, pohvalila bih i ovo, ali i svako novo izdanje “Judite” koje će, nadam se, privući čitatelja i pokazati mu da je to jedan izuzetno važan, kanonski književni tekst koji ima što reći i novim generacijama te kojega se ne moraju plašiti u jezičnom smislu. Važno je da Marulić bude razumljiv jer to je prva stepenica bez koje ne možemo čitati književni tekst. Ilustracije Martine Livović napravljene su ciljano za ovu knjigu, one prate biblijsku priču, što se na neki način nastavlja na dugu tradiciju “Judite”. Iako ilustriranje književnih tekstova u to vrijeme nije bilo uobičajeno, već njezino prvo izdanje bilo je ilustrirano dvama drvorezima, tako da ilustracije nisu nešto što je strano “Juditi” i što prati neku suvremenu praksu - rekla je prof. dr. sc. Pšihistal. D. Miklić
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente