Osijek
DVD RETFALA

Kupili cisternu vrijednu 650 tisuća kuna
Objavljeno 20. studenog, 2021.

 Uz zvuk sirene u subotu je svečano u garažu Dobrovoljnog vatrogasnoga društva Retfala ušla vatrogasna cisterna vrijedna 650 tisuća kuna. Vozilo je to koje je za potrebe i na zahtjev zapovjedništva Društva kupljeno iz vlastitih sredstava. Prema pojašnjenju predsjednika DVD-a Retfala Dragana Košćaka, riječ je o cisterni s certificiranim spremnikom za pitku vodu.


- Poučeni izazovima iz Gunje tijekom poplava, ali i potresa koji je pogodio Banovinu, željeli smo biti na raspolaganju zajednici i cijelom pučanstvu pa smo se odlučili za kupnju rabljene cisterne. Treba naglasiti da nam je budžet iz Grada Osijek godišnje oko 600-tinjak tisuća kuna, a mi smo uspjeli uštedjeti novac iz prethodnih godina, točnije namjenski smo ga čuvali za kupnju ove cisterne – pojasnio je Košćak, rekavši da je značaj ove kupnje tim veći što je prethodna cisterna koja je još uvijek u DVD-u Retfala u upotrebi više od 40 godina. Kao takva, rekao je, nije mogla ispunjavati zahtjeve stoga je odlučeno da će se kupiti nova cisterna i to sa spremnikom od čak 8200 litara pitke vode koju će, sukladno potrebama, koristiti članovi DVD-a Retfala.Naime, iako Osijek ima hidrantsku mrežu, Košćak pojašnjava da će ovo vozilo odlično doći za eventualne otvorene požare, odnosno veću količinu vode.

Zadovoljstvo zbog kupnje ovog prijeko potrebnoga vozila nije krio niti pročelnik Županijske vatrogasne zajednice Berislav Hengl koji je slikovito opisao da je postojeće vozilo korišteno u DVD Retfala ispratio cijeli radni vijek jednoga vatrogasca i ne zadovoljava osnovne tehniče zahtjeve. Ova nova cisterna, kaže, značajna je zbog velikoga broja požara otvorenoga prostora gdje nerijetko nema pristupa vodi, a ova je u mogućnosti puniti sredstva s kojima vatrogasci gase vatru. To će, dodao je Hengl, svakako povećati sigurnost građana grada Osijeka. I dogradonačelnik Dragan Vulin istaknuo je da je riječ o značajnoj investiciji te naglasio važnost DVD-a Retfala.


- Ono može biti uzor brojnim društvima diljem Hrvatske. Moram reći da Grad vodi računa o svojim dobrovoljnim vatrogasnim društvima i svjesni smo da su vatrogasci često u kriznim situacijama najspremnija postrojba na terenu. To mogu potvrditi i kao načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka, ali i reći da u vatrogasce polažemo i velike nade te im moram posebno zahvaliti na angažmanu u posljednje dvije godine tijekom pandemije. Dali su velik doprinos na punktovima za cijepljenje, ali i u svim drugim akcijama – naglasio je dogradonačelnik, rekavši kako će nabavom ove cisterne dobiti nužnu opremu koja će podići operativnu spremnost na višu razinu. Naposljetku im je zaželio, dakako, da je nova autocisterna što manje u upotrebi.
Inače, po dolasku autocisterne u DVD Retfala ključevi su predani zapovjedniku, a okupljeni su potom održali minutu šutnje za sve poginule žrtve u ratu. Gosti su imali priliku i čuti o povijesti DVD-a Retfala. M. Mihelić

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike