Crna kronika
ZABRINJAVAJUĆI PODACI POLICIJE

Sve je više mrtvih na prometnicama
Objavljeno 20. studenog, 2021.
U nedjelju, 21. studenoga, obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom.

Opći cilj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2021.– 2030. godine je smanjenje broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu za 50 %. Globalne brojke su uistinu brutalne, svake godine u svijetu u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Predviđa se da će do 2030. godine prometne nesreće postati peti uzrok smrtnosti u svijetu. Važno je napomenuti da u najvećem broju slučajeva prometne nesreće nastaju pogreškom vozača zbog nepropisne i neprilagođene brzine i vožnje pod utjecajem alkohola.

U prvih deset mjeseci ove godine na hrvatskim je prometnicama život izgubilo 256 osoba, što je u odnosu prema pandemijskoj 2020. godini povećanje za 51 cestovnu žrtvu (205). To je zabrinjavajuće povećanje od 24,9 posto, iako treba naglasiti kako je u ožujku i travnju prošle godine bilo malo vozila u prometu zbog kompletnog pandemijskog zaključavanja. Do 1. studenoga teško su ozlijeđene 2134 osobe te 6736 lakše ozlijeđenih. Osječko-baranjska županija bilježi pad broja poginulih osoba, bilo ih je 12 ove godine, što je jedna žrtva manje u odnosu prema 2020. godini. Identičnu brojku poginulih osoba 11, u 2020. i 2021. godini, ima Vukovarsko-srijemska županija, a zabrinjavajući broj poginulih osoba u prometu zbio se u Brodsko-posavskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Brodsko-posavska županija bilježi 22 cestovne žrtve ove godine, za razliku od 7 lani. Treba naglasiti kako je tu riječ o višestrukim pogibijama u samo dvije nesreće na autocesti A3, migranata kod Okučana te putnika u autobusu kod Slavonskog Broda. U Virovitičko-podravskoj županiji pak u prvih deset mjeseci lani bila je tek jedna žrtva prometnih nesreća, a ove godine čak sedam smrtnih stradavanja, što je povećanje od čak 600 posto. M.Bugarić
256

osoba izgubilo je život u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u prvih 10 mjeseci

Možda ste propustili...

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike