Regija
KANAL PROMIJENIO BOJU

"Crvena" voda u kanalu je prirodni proces?
Objavljeno 20. studenog, 2021.
I najstariji stanovnici Šumarine kažu da nisu dosad vidjeli ovu pojavu u kanalu uz naselje
BELI MANASTIR - Voda u kanalu je crvena. Molim vas, dođite vidjeti o čemu se radi. U njemu završavaju razni otrovi s poljoprivrednih površina i tko zna što je, osim njih, u kanal isipano - rekao nam je jučer ujutro u telefonskom razgovoru jedan naš zabrinuti čitatelj, naglašavajući kako nikada takvo nešto nije vidio iako je već dobrano ušao u peto desetljeće života.

U njegove tvrdnje uvjerili smo se na trerenu. Na mostu, neposredno uz južni ulaz u belomanastirsko prigradsko naselje Šumarinu, uz gradilište buduće obilaznice oko jedinog baranjskog grada, ‘’puca pogled’’ na crvenu vodu. Crveni se sve do prvog zavoja, stotinjak metara od ceste. No, s druge strane mosta, prema prigradskom naselju Šećerani, voda je i nadalje bistra, kao da je netko postavio zapreku. Mještani Šumarine potvrđuju kako ovakvu pojavu dosad nisu vidjeli. Ne znaju o čemu je riječ, a dio njih sklon je pretpostavci kako je možda riječ o ekocidu. O čemu se radi nije siguran ni Anđelko Martinčević, predsjednik Športsko-ribolovnog saveza Osječko-baranjske županije i Zajednice športsko-ribolovnih društava Baranje, kojemu smo poslali fotografije ‘’crvene” vode.

- Sudeći po fotografijama, riječ je o vodenoj travi koja u određeno vrijeme počinje trunuti, diže se na površinu i mijenja boju - kaže. Slaže se da je to prilično rijetka pojava, ali naglašava kako je na jednom baranjskom kanalu sličan slučaj uočio prošle godine. Nikakvih problema nije bilo. Misli da je posrijedi prirodni proces koji nije štetan, no članovi baranjskog ZŠRU-a utvrdit će o čemu je riječ.

Inače, spomenuti kanal u Hrvatsku dolazi iz susjedne Mađarske. Činjenica je da prolazi kroz obradive površine, pa je moguće da u njemu završavaju razna sredstva koje koriste poljoprivrednici. No oko njega se ne širi nikakav smrad, na što su nas upozoravali ekolozi, pa je i sumnja na ekocid svedena na minimum.Ivica Getto
Nije ribolovna voda
Premda se na ovom kanalu često mogu vidjeti sportski ribolovci, nije riječ o ribolovnoj vodi kojom gospodari baranjska Zajednica športsko-ribolovnih društava. U njezinoj je ingerenciji približno 4300 hektara vodenih površina za koje ima obvezu održavanja i poribljavanja. U ostale vodene površine - ribu svatko može ubaciti, što dovodi do razmnožavanja...

Možda ste propustili...

VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA POČEO SANACIJU

U obnovi kanalizacija u Kačićevoj

U ĐAKOVU RAST CIJENA NEKRETNINA

Kuće 50-100 tisuća eura, kvadrat stana do 1600

ZA NAVODNJAVANJE UGOVORENO 17 PROJEKATA ZA 666 MILIJUNA KUNA

VSŽ povukao najviše - 206 milijuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIJEĆE ODBILO ODLUKU O POSKUPLJENJU

Cijene odvoza otpada za kućanstva ostat će iste

2

USKORO NOVI OBLIK POMOĆI

Crveni križ uskoro vozi tople obroke najsiromašnijima

3

„JEDVA ČEKAM DA POKLADE DOĐU“ - OD 17. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Županjci će uživati u bogatom programu 55. Šokačkog sijela