Regija
MANJE KOLINJA, OBVEZE ZA PREGLED MESA

Dio nikada ne donese ni markicu ni putni list
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Jedino možemo spekulirati što potom rade s mesom već zaklane svinje, kazao je direktor Veterinarske stanice Đakovo Strmotić
ĐAKOVO - Trend smanjenja broja svinjokolja na području Đakovštine nastavlja se i u ovoj sezoni kolinja koja je, uobičajeno, najranije počela u sjeverozapadnoj Đakovštini – prvo u selima općine Levanjska Varoš, a potom i selima općine Drenje, a jer je temperatura u tim krajevima nešto niža od one u drugim područjima.

Najkasnije su sa svinjokoljama počeli u semeljačkom kraju, pa tamošnja ambulanta Veterinarske stanice Đakovo u Kešincima, jedna od šest u njezinu sastavu, bilježi prve brojke vezano uz donošenje mesa na trihineloskopski pregled.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice Đakovo Ante Strmotića, razlog nastavku smanjenja svinjokolja u Đakovštini manji je broj utovljenih svinja, što se može pripisati i divljanju cijena stočne hrane, potom su to nove prehrambene, ali i kupovne navike potrošača, kao i njihovo okretanje prema ponudi mesa u trgovačkim centrima. Sve je izraženiji problem i manjak ljudi koji bi pomogli na svinjokolji, pogotovo u gradu, dok je na selu i dalje tradicija "ja tebi, ti meni"‘. Primjerice, Đakovčanin koji svinjokolju ima 4. prosinca morao je "posegnuti" za dvije osobe čak s osječkog područja; za posao do "na vješala" cijena im je kunu po kilogramu.

– Pad je broja svinjokolja ove godine za 15 do 20 posto, ovisno o ambulantama, a najveći je pad na području grada Đakova - i do 25 posto. I ove godine područje varoške općine najjače je sa svinjokoljama jer tu je dosta staračkih, tradicionalnih domaćinstava, a i tamošnja općina jedina među jedinicama lokalne samouprave na ovom području sa po 30 kuna sufinancira trihineloskopski pregled svojim mještanima, a koji je i ove godine 50 kuna - kaže Strmotić.

Veterinarske ambulante ove godine imaju problem s građanima, istina, još uvijek s manjim brojem njih, što donose meso na trihineloskopski pregled jer odgovarajući uzorak mesa mora sada biti popraćen i markicom životinje te putnim listom, a kako bi se pratila sljedivost mesa, odnosno zaklane životinje.

- Vlasnik svinja mora biti registriran, a za tu obvezu ima pravo i mogućnost besplatne narudžbe markice za svinju. Kupcu svojih svinja/svinje ima obvezu dati svoju markicu i putni list i s tim kupac njegovih životinja dolazi na pregled mesa i tako ga mi prijavljujemo. Obveza je to od travnja 2020. godine, inspekcija traži da se pregled registrira u aplikaciju Ministarstva poljoprivrede VETIS, gdje sve to ukucamo. Tko na pregled donese uzorak mesa bez markice i putnog lista – moramo ga odbiti i pričekati da donese i markicu i putni list. Nažalost, ponavljam, nažalost, neki ih potom donesu i tako su tu svi uvjeti za pregled mesa, no neki ne, i u tom slučaju meso takvima ne možemo pregledati. Samo možemo spekulirati što ovi potonji potom rade s mesom već zaklane svinje - kaže Strmotić, dodajući kako i obveza donošenja markica i putnog lista na pregled smanjuje ove godine broj pregleda.



Suzana Župan
NISU IH DOBILI, A NI SAMI NISU TRAŽILI
Bračni par iz okolice Đakova namjerava imati svinjokolju početkom prosinca, no za pet tovljenika nema markice i putni list. Prošli vlasnik nije im ih dao prilikom prodaje. “Suprug i ja uopće nismo znali da to moramo tražiti, a ni on nije spominjao. Nazvat ću ga jer ne znam kako ćemo bez markice i putnog lista dati meso na pregled. Susjedi i mi razgovaramo kako to riješiti jer svi bismo voljeli da meso prođe pregled, a kako bismo bili sigurni da je negativno na trihinelu. A ni veterinari se ne žele dovesti u prekršaj - zabrinuta je sugovornica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike