Regija
STJEPAN SKUPLJA NOVAC

Sirotištu Sv. Ante u Tanzaniji treba solarna elektrana
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Kada su redukcije struje, ističe mladi volonter Stjepan Đanić, djeca uče uz upaljene svijeće
NAŠICE - Stjepan Đanić, 24-godišnji Našičanin, nakon završenog Ekonomskog fakulteta, krajem rujna otišao je volontirati u sirotište Sveti Ante u Songei, gradu na samom jugu Tanzanije.

Njegovo volontiranje završava ovaj mjesec, a prije povratka u Hrvatsku pokrenuo je grupno financiranje (crowdfunding) radi prikupljanja novca za izgradnju nove solarne elektrane u sirotištu.

– Moja misija još nije završena i sirotište treba pomoć. U sušnom dijelu godine hidroelektrane rade smanjenim kapacitetom te se javljaju svakodnevne redukcije električne energije. Nakon povratka iz škole, obavljanja svojih kućnih obveza i večere, slijedi učenje. Upravo su u to vrijeme najčešće redukcije struje i zbog toga djeca uče uz upaljene svijeće ili ručne svjetiljke. Solarna elektrana u sirotištu postoji, ali zbog dotrajalosti i oštećenja više nije u funkciji - ističe Stjepan.

Izgradnja nove solarne elektrane stoji 13.680 kuna ili 1820 eura. U slučaju da iznos prikupljenih sredstava premaši potrebnu svotu, ostatak novca će se preusmjeriti u gradnju dodatne sunčane elektrane u nekom od susjednih tanzanijskih sirotišta. Javna donatorska kampanja pokrenuta je prije 11 dana i u trenutku pisanja ovoga teksta prikupljeno je 48 posto potrebnih sredstava, odnosno 882 eura.

- Izgradnja solarne elektrane uvelike bi pomogla ovom sirotištu te bi olakšala djeci učenje i svakodnevni život. Ova kampanja ima humanitarni karakter, ali i ekološki - navodi Stjepan Đanić. Smatra kako ovaj projekt ujedno predstavlja priliku da se djecu, ali i lokalnu zajednicu, educira o potrebi prelaska gospodarstva na obnovljive izvore energije.

- Svi zajedno možemo omogućiti da se ovaj projekt realizira i da omogućimo djeci lakšu i svjetliju budućnost. Siguran sam da svi želimo mijenjati svijet nabolje, a malim koracima to uistinu možemo ostvariti - naglašava Stjepan.

Mladi Našičanin u svoju humanu misiju otišao je preko zagrebačke Humanitarne udruge “Kolajna ljubavi”, koja je zahvaljujući dobrotvorima iz Hrvatske i uz potporu lokalne biskupije, 2010. godine otvorila sirotište za nezbrinutu djecu Sv. Ante. U sirotištu je nešto više od 40-ak djece za koje se brinu volonteri iz Hrvatske, koji se izmjenjuju. Stjepan djeci pomaže oko učenja.

- Poslijepodne s časnom sestrom učim i ponavljam s djecom iz vrtića. A navečer, nakon večere, pomažem rješavati zadaće školskoj djeci. Brinem se da djeca imaju sve što im treba za vrtić i školu, učim s njima, smišljamo igre i zabavljamo se – kaže Stjepan.

Sirotište je djeci jedina slamka spasa, jamstvo da će se obrazovati, s dobrim izgledom da umaknu teškom siromaštvu iz kojeg su potekli.

– Da, jako su siromašni. Teško im je. Vrlo često nemaju osnovne uvjete za život. A opet, čini mi se da imaju više osmijeha i pozitivnog pristupa jedni prema drugima nego što imamo mi, sa sto puta boljim uvjetima života – iznosi Đanić.

Svjestan je velikoga siromaštva, bolesti i bespomoćnosti koji su afrička svakodnevnica. Tugu i ljutnju koju zbog toga osjeća pretvara u motivaciju, odlučnost i snagu, te je na kraju poručio: ‘’Mijenjajmo svijet nabolje i širimo ljubav pomažući drugima.’’



Snježana Fridl
Izgradnja solarne elektrane stoji 1820 eura, a u trenutku pisanja ovog teksta prikupljena su 882 eura

Detalji na linku
Svi detalji vezano uz kampanju i kako donirati dostupni su na linku https://gogetfunding.com/stjepans-solar-power-plant-for-st-anthony-orphanage/. Link omogućava i pregled fotografija iz Tanzanije, kao i videa snimljenog u sirotištu Sveti Ante u kojemu Stjepan volontira.

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike