Ekonomija
NA TRŽIŠTU HRANOM DOMINIRAJU VELIKI

Pozicija neudruženih proizvođača sve slabija
Objavljeno 20. studenog, 2021.
Za Hrvatsku će u novom razdoblju biti izuzetno važno potaknuti poljoprivrednike na udruživanje putem proizvođačkih organizacija

Stav Republike Hrvatske je da je potrebno postići ravnotežu između aktivnosti usmjerenih u postizanje okolišno-klimatskih ciljeva na razini EU-a i aktivnosti usmjerenih u postizanje glavnih ciljeva poljoprivredne djelatnosti i Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), kao što je osiguranje dostupne, cjenovno prihvatljive i zdravstveno ispravne hrane za sve građane EU-a te osiguranje zadovoljavajućeg životnog standarda poljoprivrednika.Kazala je to, između ostaloga, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir na međuparlamentarnom sastanku održanom u organizaciji Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta pod nazivom "Izrada strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike u državama članicama EU-a", koji se održao u hibridnom obliku, a na kojem je sudjelovala zajedno s potpredsjednicom Odbora Ružicom Vukovac.

Klimatske promjene


Petir je rekla da Europski zeleni plan postavlja ambiciozne ciljeve. "Ti ciljevi, uz poštivanje visokih standarda kakvoće i sigurnosti hrane koji razlikuju europsku poljoprivredu u globalnom kontekstu, pridonose povećanom pritisku na sektor i izazivaju zabrinutost da će doći do pada profitabilnosti poljoprivredne djelatnosti, zbog čega je važno provesti pravednu tranziciju usmjerenu na kompenzaciju regionalnih razlika", istaknula je Petir.

Ružica Vukovac, potpredsjednica Odbora za poljoprivredu, sudjelovala je u raspravi o mogućnostima jačanja položaja proizvođačkih organizacija u okviru nacionalnih strateških planova u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Istaknula je kako Republika Hrvatska nije iskoristila sredstva iz 1. stupa ZPP-a namijenjena sektorskom udruživanju proizvođača voća i povrća. Iako su proizvođači ostalih sektora kroz Mjeru 9 Programa ruralnog razvoja mogli koristiti financijsku potporu stupanj je njihovog udruživanja u proizvođačke organizacije u Hrvatskoj jako nizak.

Strateški plan


"Za Hrvatsku će u novom programskom razdoblju u sklopu Nacionalnog strateškog plana biti izuzetno važno potaknuti udruživanje putem proizvođačkih organizacija. Istovremeno je potrebno djelovati na vraćanju povjerenja u zadružni sustav, kao jedan od najprihvatljivijih pravnih oblika proizvođačke organizacije", rekla je Vukovac. "Prvi je korak u tom smjeru vraćanje institucionalne podrške koja bi direktno na terenu radila s proizvođačima, ukazujući im na nužnosti i prednosti udruživanja. Danas je tržište hranom visoko koncentrirano, i na njemu dominiraju velike korporacije, tako da pozicija malih neudruženih proizvođača sve više slabi", ističe Vukovac. Zdenka Rupčić
Nužan redizajn poljoprivrednih sustava
Petir je upozorila da trendovi pokazuju da postizanje zelenih ciljeva EU-a neće biti lak zadatak. Prilike koje klimatska i digitalna tranzicija mogu imati za ruralna područja i postupno usvajanje filozofije "misli lokalno", potpomognute načelima kružne bioekonomije, mogu se uzeti u obzir kroz ciljeve ruralnog razvoja i nacionalne strateške planove u okviru ZPP-a. Pri tome je potreban niz tehničkih i političkih akcija koji će utjecati na redizajn poljoprivrednih sustava koji će se više oslanjati na prirodne biološke cikluse, a manje na vanjske kemijske inpute.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELE PROIZVODITI PEKMEZ PO TRADICIONALNOJ RECEPTURI

OPG Poštić iz Osijeka pokrenuo je crowdfunding kampanju

2

GRUPA MERCATOR POBOLJŠALA SVOJE POSLOVNE REZULTATE

Povećali ulaganja u prodajne mreže

3

UKLJUČITE SE U AKCIJU POŠUMLJAVANJA HRVATSKE

Zasadi s HPB-om: 30 tisuća sadnica za 30 godina Hrvatske poštanske banke