Osijek
BOŽIĆNICE OD 100 DO 400 KUNA

Radić: Socijalna sigurnost cilj je gradske uprave
Objavljeno 19. studenog, 2021.
Božićnice će dobiti najveći broj umirovljenika dosad, njih 10.000 - u proračunu osigurana 2,3 milijuna

Svim osječkim umirovljenicima, pa i onima novima koji će taj status steći tijekom studenoga i prosinca uz dostavu zahtjeva do 23. prosinca, a kojima su ukupna umirovljenička primanja niža od 2500 kuna, dobit će božićnicu od Grada Osijeka. Božićnica će biti isplaćena i socijalno potrebitim građanima Osijeka. Izvijestili su o tome u petak na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Radić i Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskoga vijeća. U proračunu su za tu svrhu osigurana 2,3 milijuna kuna, a bit će obuhvaćeno deset tisuća osječkih umirovljenika.



- Novina u sklopu ove mjere je povećanje prihodovnog cenzusa na 2500 kuna, pa će ove godine, ovisno o visini mirovine, od 100 do 400 kuna božićnice dobiti oko deset tisuća osječkih umirovljenika. Grad će božićnice od 300 kuna isplatiti i socijalno potrebitima koji se nalaze u evidenciji Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo kao nositelji prava na naknadu za troškove stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji, njih 585 obitelji, te osobama koje koriste usluge smještaja u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku - rekao je gradonačelnik.

​Šerić je pojasnio prihodovne cenzuse za umirovljenike koji će dobiti božićnice, prema visini mirovine koju dobivaju razvrstani su u pet razreda.

- Oni s mirovinom do tisuću kuna primit će božićnicu u iznosu od 400 kuna, oni s mirovinom od tisuću do 1200 kuna dobit će 300 kuna, s mirovinom od 1200,01 kuna do 1700 kuna - 250 kuna božićnice, a umirovljenici s mirovinom od 1700,01 do 2000 kuna primit će 150 kuna.

Prije smo imali razred od 2000 do 2200 kuna, gdje se dobivalo 100 kuna. Nakon prijedloga o povećanju cenzusa, dakle do 2500 kuna, sada se broj novih korisnika povećao za njih 4859. Očekuje se i dodatnih oko 600 prijava onih koji su u međuvremenu postali umirovljenici i koji će se naknadno javiti, te onih koji imaju inozemne ili kombinaciju inozemne i domaće mirovine, a nisu ranije bili obuhvaćeni ovom mjerom.

Socijalna sigurnost naših sugrađana, kvalitetniji i dostojanstven život na području Osijeka cilj je ove gradske uprave - još je jednom naglasio osječki gradonačelnik te podsjetio kako Grad Osijek ima različite programe i mjere kojima pomaže umirovljenicima da kvalitetnije žive.

- Naš je cilj da ih u budućnosti i proširujemo. Riječ je o mjerama koje obuhvaćaju sufinanciranje javnog prijevoza, financiranje umirovljeničkih udruga, dnevne boravke za umirovljenike, pa i financijske potpore. Umirovljenicima koji su cijeli život radili i stvarali želimo omogućiti kvalitetan i dostojan život. Siguran sam da ćemo im kroz ovu gestu uljepšati božićne blagdane - rekao je Radić.

Ovom se prigodom podsjetilo kako je prošloga mjeseca predstavljena i mjera novčane pomoći u obliku mjesečnog dodatka, gdje je također povećan prihodovni cenzus kako bi se obuhvatio što veći broj umirovljenika s malim mirovinama i što veći broj socijalno potrebitih.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, najavio je kako će isplate božićnica krenuti početkom prosinca, preko usluga Hrvatske poštanske banke, dostavom u gotovom novcu, na kućnu adresu.


Dario Kuštro

ZAHTJEV - SAMO NOVI UMIROVLJENICI
Zahtjeve za isplatu božićnice, sve do 23. prosinca, trebaju podnijeti samo novi umirovljenici koji nisu na popisu i oni koji koriste mirovinu iz dva ili više izvora te koji nisu evidentirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Za sve informacije i upite o ostvarivanju prava o isplati božićnice dostupni su telefoni 229-102 i 229-107, kao i adresa e-pošte: umirovljenici@osijek.hr.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana