Regija
NOVI MURAL U VINKOVCIMA

Zid podvožnjaka dobio posvetu stradaloj djeci
Objavljeno 19. studenog, 2021.
Mural je napravila slikarica Josipa Mudrinić, a oslikane su i dvije fotografije Glasova fotoreportera Zdenka Pušića

Nakon svete mise u crkvi sv. Euzebija i Poliona posvećene žrtvi Vukovara u srijedu navečer krenula je prema memorijalnom mjestu na podvožnjaku povorka predvođena pripadnicima navijačke skupine Ultrasi, duž Zvonimirove ulice koja vodi preko Nuštra u Vukovar i kojom su mnogi Vinkovčani organizirano odlazili u pomoć vukovarskim braniteljima.



Svake godine uoči obilježavanja 18. studenoga na podvožnjaku gdje su prije skoro tri desetljeća na inicijativu upravo Ultrasa izrađeni murali 12 hrvatskih policajaca ubijenih u Borovo Selu 2. svibnja 1991. mnogi Vinkovčani pale svijeće u čast vukovarskih žrtava. No ove je godine mural proširen novim, posvećenim smrtno stradaloj djeci u Domovinskom ratu, ali i svoj djeci koja i danas nose traume iz rata.

Novi su mural otkrili Željka Jurić Mitrović, koju mnogi pamte kao uplakanu djevojčicu u plavom kaputiću kada u koloni civila napušta svoj dom u Vukovaru i čiji je lik, uz još nekoliko prizora iz Domovinskog rata u Vukovaru, naslikan na muralu, te ratni 100-postotni invalidi Zoran Šorli i Marijan Almaš, koji su u vrijeme stradanja bili tek stasali dječaci, a izradila ga je mlada vinkovačka slikarica Josipa Mudnić.

Dio murala (dolje lijevo i desno od uplakane djevojčice) nastao je i prema dvjema fotografijama Zdenka Pušića, fotoreportera Glasa Slavonije, a koje su snimljene u Vukovaru 28. kolovoza 1991. godine. “Zbog reportaže koja je objavljena u Glasu Slavonije, u Vukovar sam došao s novinarima Bojanom Divjakom i Davorom Špišićem. Do Vukovara smo došli vozeći se kroz kukuruze. Fotografija dvojice gardista snimljena je na Mitnici, a dječaka koji sjedi s oružjem u ruci na Lušcu”, govori Pušić, koji je toga dana svjedočio razaranju Vukovara.



Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike