Regija
ZTK VALPOVO-BELIŠĆE I ANONYMUS

U astronautici su i astronomiji na vrhu
Objavljeno 19. studenog, 2021.
VALPOVO



Članovi Upravnog odbora ZTK-a Valpovo - Belišće i osobe koje sudjeluju u aktivnostima udruga, ukupno njih 21, sudjelovali su na stručnom skupu u Stubičkim Toplicama, gdje su održana predavanja vezana uz astronomiju i astronautiku s naglaskom na korištenje najnovijih tehnologija, doznajemo od tajnika ZTK-a Valpovo - Belišće, Dragana Francuza.

Prvi predavač bio je veliki popularizator astronomije i astronautike Ante Radonić, a govorio je o temi "Astronautika danas i sutra" s naglaskom na slanje bespilotnih letjelica na planete Sunčevog sustava. Radonić je voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu i dosad je održao više od 500 predavanja te objavio više od 300 popularno-znanstvenih članaka iz astronomije i astronautike.Drugi predavač bio je član Astronomskog društva Anonymus Valpovo, dr. astrofizike Ivica Skokić (na snimci) s temom "Nova postignuća u astronomiji". U predavanju je komparirao rad Astronomskog društva Anonymus i svjetska postignuća u astronomiji u proteklih tridesetak godina. Uspio je pokazati svjetski vrh aktivnosti i otkrića članova tog samozatajnog društva. Ovo predavanje još je značajnije zbog činjenice što je Ivica Skokić stasao upravo u Domu tehnike Valpovo i jedan je od osnivača AD-a Anonymus. Zajedno s Denisom Vidom i Goranom Kurtovićem sudjelovao je u projektima meteorskih mreža i otkrivanju supernovih. Radio je u Republici Češkoj na zvjezdarnici te sudjelovao sa svjetskim stručnjacima na Almi u Čileu (više od dvije godine) na proučavanju Sunca. Trenutačno radi kao postdoktorand na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, no i dalje aktivno sudjeluje u radu Astronomskog društva Anonymus.

Valja podsjetiti da se to valpovačko društvo dugi niz godina bavi edukacijom djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Edukacijski program koje društvo provodi uključuje astronomiju, fiziku, matematiku i informatičku pismenost (programiranje i rad na računalu) te druge tehničke i prirodoslovne znanosti. Tijekom godina velik je broj učenika društva postigao zapažene rezultate na državnim natjecanjima iz astronomije, uključujući i prvo mjesto. Mnogi bivši učenici te sadašnji članovi Anonymusa iskoristili su znanje stečeno u društvu u svom daljnjem obrazovanju te su postali inženjeri, profesori, magistri i doktori znanosti.

Od 2008. godine članovi društva sudjeluju u radu Hrvatske meteorske mreže, unutar koje su postigli vrlo zapažene rezultate. Oni uključuju odlazak na konferencije Međunarodne meteorske organizacije u Irskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Francuskoj. Također, članovi društva predstavljali su svoje znanstvene radove na konferencijama pred mnogobrojnom publikom stručnjaka u meteorskoj znanosti iz cijeloga svijeta. L. Aničić
Promatranja, predavanja i radionice za djecu i građanstvo nositelji su odnosa Društva Anonymus s javnosti

Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana