TvObzor
VANDA WINTER

Mogućnosti glazbe, ali i umjetnosti općenito, nesagledive su
Objavljeno 12. studenog, 2021.
Kad sam prvi put čula pjesmu "Lako", puno sam razmišljala o tome kako su me krizna vremena još snažnije okrenula prema mojim najbližima i osvjetlala odnose s njima kao jedino temeljno i važno u životu

Nakon gotovo 20 godina prisutnosti na sceni, glumica i pjevačica Vanda Winter prošlomjesečnim je singlom “Lako” službeno najavila svoj debitantski album. Autor pjesme je Aljoša Šerić, a upravo je frontmen grupe Pavel potaknuo ovu 37-godišnju svestranu umjetnicu da ostvari svoj dugo sanjani san. Glazbu je u sliku pretočio nagrađivani riječki redatelj Filip Gržinčić, a što nam je o tome rekla Vanda, koja će u Pavelu privremeno mijenjati Tonku (uskoro će roditi drugo dijete), pročitajte u nastavku.



Kada i kako se rodila ideja o tvom albumu prvijencu?



- Album je nešto čime sam se u posljednjih 20 godina bavila u nekoliko navrata, s više ili manje posvećenosti. Na kraju bi, doduše, uvijek prevladalo kazalište, jer mi je, ruku na srce, uvijek više i nudilo. Moja matična Komedija, uz dramski, njeguje i glazbeni repertoar, pa zapravo i nisam imala osjećaj da mi nešto nedostaje. I upravo kad mi je život, sada i zahvaljujući majčinstvu, još jednom presložio prioritete, iznenadio me poziv Aljoše Šerića koji mi je ponudio sjajan materijal. Zatim se u sve uključio Dallas Records pa je priča o glazbi ponovno postala aktualna. Veseli me što je tako!


Pjesme snažne atmosfere


Što je, prema tvom mišljenju, ono što Aljošine pjesme čini kvalitetnima?



- To što imaju pravu mjeru nepretenciozne jednostavnosti i dubine. I uvijek imaju snažnu atmosferu.

Predstavi nam svoj aktualni singl “Lako”. O čemu govori ta pjesma i kako si reagirala kad si ju prvi put čula?



- Kad sam prvi put čula pjesmu “Lako”, a bilo je to relativno nedugo nakon potresa u Petrinji, puno sam razmišljala o tome kako su me krizna vremena još snažnije okrenula prema mojim najbližima i osvjetlala odnose s njima kao jedino temeljno i važno u životu. Shvatila sam da mi apsolutno ništa u životu ne fali, jer se sve ono što mislimo da želimo, da trebamo, što vječno čekamo i za čime čeznemo, događa svakoga dana, upravo tu pred nama. Pitanje je samo znamo li to i prepoznati. “Lako” je otprilike do prvog refrena sažela i podvukla moja navedena razmišljanja, pa sam je odlučila snimiti.

Kako je bilo na snimanju spota i jesi li zadovoljna načinom na koji vizualizira pjesmu?



- Apsolutno! Mislim da je tandem Filip i Slađana Gržinčić, zaslužan za produkciju videa, odradio sjajan posao i da je spot zaista točna vizualna nadogradnja singlu. Osim njih, zahvalu dugujem i Filipu Juričiću, kolegi iz Komedije, koji je, izgleda, rođen i za igranje romantičnih scena, a pokraj svih drugih u kojima je jednako briljantan. Zatim Ivani Karapanđi, koja me je odlično odjenula, Ivani Šimunić, koja me je uljepšala, i studiju Evelin, zaslužnom za styling moje kose.

Olakotna okolnost


S kojom ekipom si surađivala/surađuješ na albumu? Kada ga možemo očekivati vani i jesi li uzbuđena?



- Kreativni supervizor albuma bit će Aljoša Šerić, što je za mene, iskreno, velika olakotna okolnost. On posjeduje veliko glazbeno znanje i iskustvo, vrlo je pedantan i mogla bih sada tu nanizati još epiteta uz njegov autorski rad. Međutim, činjenica koja, prvenstveno meni, najviše govori, jest da kad mi on pošalje pjesmu, nikada nemam osjećaj da ne znam otkud bih krenula s interpretacijom. Producent je Ivan Božanić, odličan, renomirani glazbenik i neobično divan čovjek s kojim je zadovoljstvo boraviti u studiju, a iako će Aljoša potpisati i veći broj pjesama, surađivat ćemo i s drugim dobrim glazbenicima.

Jesi li se premišljala kada si dobila poziv da privremeno zamijeniš Tonku u Pavelu? Kako gledaš na tu situaciju?



- Posve prizemljeno. I ja sam mama, pa mi je praksa bilo čijeg odlaska na porodiljni dopust više nego poznata. Dogovorili smo se o svemu bez puno objašnjavanja. Na kraju, u kazalištu sam već mnogo puta zbog istog razloga mijenjala kolegice i one su jednako tako, hvala im, mijenjale mene, pa iskreno ne vidim u ovome priču vrijednu naslova. Tim više što je Tonka zaista nenadomjestiv dio Pavela i ne radi se o tome da ću je zaista zamijeniti, Pavel s Tonkom, dapače, upravo promovira odličan novi singl, nego ću samo u određenom razdoblju preuzeti koncertne obveze. I to je to. Shvatila sam ovaj angažman kao jednu zanimljivu pustolovinu i priliku da dodatno uživam u dobroj glazbi.

Kako je maleni Fabijan? Što ga zabavlja te kako on i tvoj suprug reagiraju na tvoju glazbu?



- Moj muž i naš sin podrška su svemu što radim i što me čini sretnom te se nadam da sam i ja njima. Suprug i ja smo profesionalno iz različitih svjetova, međutim, svijet koji smo si izgradili unutar svoja četiri zida ono je čemu se vraćamo na kraju dana, što nas u najljepšem i najtočnijem smislu definira i što je, zapravo, jedino realno i važno.

Volim svu dobru glazbu



Kako se nosiš s izazovima pandemije te što si novo spoznala o sebi u ova neobična vremena?



- Pandemije za čovječanstvo nisu novost kao ni potresi. Odnosno, jesu za generacije nas koji smo rođeni u drugoj polovini 20. stoljeća i kasnije, i koji smo, izuzevši razdoblje Domovinskog rata, odrastali u okrilju tehnologije i demokracije, uvjereni nekako da svijet postoji isključivo zbog nas. Ono što sam, nadam se, u svemu ovome shvatila i naučila jest da je život zaista dar i da sazreti u punopravno ljudsko biće znači naučiti cijeniti ga kao takvog. Da bogatstvo, sreća i uspjeh nisu ono čemu trebamo težiti, nego ono što trebamo početi raspoznavati u onome oko nas svakog trena dok živimo, jer katkad je to ono jedino što imamo i što ćemo imati. Svijet je u svojoj osnovi mjesto koje može biti prekrasno, ali i okrutno i nepredvidljivo, i ne duguje nam ništa, pa, nažalost, ni život sam. Trenutak u kojemu netko umire boreći se za zrak, a netko zauvijek izgubi svojeg roditelja, svoje dijete ili brata, nije, nažalost, stvar ničije osobne perspektive ili mišljenja. I sloboda na koju se pozivamo uvijek dolazi pod ruku s odgovornostima.

Što slušaš u posljednje vrijeme? Jesi li više okrenuta “korijenima” ili voliš otkrivati nove izvođače?



- Volim svu dobru glazbu. Ne volim i ne cijenim jedino šund. Svaki ukus, a tako i glazbeni, nešto je što se gradi i razvija, i ne vodi nužno u snobizam ako te novo znanje i svijest dovedu do točke u kojoj shvatiš da su mogućnosti glazbe, ali i umjetnosti općenito, nesagledive.

Koji su ti glazbeni i neglazbeni planovi za skoriju budućnost?



- Nemam zacrtane planove. Veselim se svemu što mi dođe, bila to nova predstava, snimanje, sinkronizacija, radiodrama ili, evo, mogućnost da se ostvarim kroz vokalne interpretacije glazbe koju je netko pisao za mene. Od svega mi je najvažnije, ipak, a što je vjerojatno jasno svakom roditelju, moje dijete. Najvažnija mi je njegova dobrobit i to da budem prisni i prisutni svjedok njegova odrastanja. On je, zapravo, moj život.



 

Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Foto: Filip GRŽINČIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike