Dome slatki dome
VRT, SADNJA I RAZMNOŽAVANJE BILJAKA

Boje svih godišnjih doba
Objavljeno 11. studenog, 2021.
Lišće i otkos s travnjaka upotrijebite kao zimsku stelju koja će biljke štititi od smrzavanja

Sadnja u jesen daje drveću dodatnu sezonu rasta prije ljetnog stresa. Kombinacija hladnih temperatura i jesenje kiše omogućava drveću da uspostavi korijenje.Istovremeno, jesen olakšava prilagođavanje biljaka na ekstremne vrućine i sušna ljeta. Razne vrste drveća i grmlja osiguravaju mnoštvo nijansi crvene, žute, smeđe, ali i zelene boje jesenskog lišća. Stoga možete izborom vrsta sami odrediti nijanse boja vašega jesenskog ukrasnog vrta. Neke će vrste ranije izgubiti list, a neke kasnije. Prelijepe nijanse boja plodova raznih vrsta grmova mogu još više uljepšati boje vrta. Crvena boja plodova divlje ruže imat će u prvo vrijeme lagano narančasti ton koji će prelaziti u sve tamniju crvenu boju. Žarkocrvena boja plodova jednoplodničkog gloga privlačit će poglede ljudi, ali i zanimanje ptica za vaš vrt, kao i plodovi crnotrne prunike, Prunus spinosa L. U rujnu najljepši izgled pokazat će i hmelj. Njegovi žuti plodovi koji se u velikom broju pojavljuju duž kaskade same biljke u prelijepom su kontrastu sa zelenom bojom lišća.

Osjetljive biljke


Još uvijek se može saditi drveće i grmlje golog korijena, pa tako sadeći nove vrste drveća i grmlja možete osmisliti koloritne izraze svih godišnjih doba. Nemojte se žuriti, jer "popravni ispit" u osmišljavanju novog rasporeda boja, visina i tekstura bacit će vas bar nekoliko godina unatrag. Noćne su temperature pale ispod 4 Celzijeva stupnja, pa unesite osjetljive vrste u svijetle i hladne podrume u kojima se neće smrznuti. To posebice vrijedi za agrume, palme i oleandre.

Sve lišće i posljednji otkos s travnjaka upotrijebite kao zimsku stelju koja će biljke štititi od smrzavanja. Prije no što je stavite na tlo ispod krošnjice, tlo lagano prekopajte. Pregledajte ima li polomljenih grana u krošnji. Ako ima, orežite ih do kraja vodeći računa o kosom, glatkom rezu. I ne ostavljajte "vješalice", jer će biljka u odbacivanju tog drvenastog ostatka izgubiti utrku s vremenom, pa će taj dio nje napasti štetni kukci i gljivice koji mogu prijeći i na ostali, veći dio biljke. Pazite da prilikom orezivanja pilom ne uđete u ovratnik grane. U tom slučaju rana neće moći pravilno zacijeliti te će doći do infekcije mikroorganizmima. Bude li dugo sušno razdoblje, zalijevajte ukrasno drveće i grmlje.

Orezivanje


Ružama orežite ocvale cvjetove, a možete im i lagano prikratiti krošnjicu. Pregledajte jesu li penjačice dobro pričvršćene za svoje vodilice kako se za jakih vjetrova i kiša ne bi polomile. Kada ukrasnom listopadnom drveću, grmlju i penjačicama opadne i posljednji list, dobro je poprskati sve bakarnim preparatom koji će uništiti neke vrste štetnih mikroorganizama. Naime, bakreni su preparati dopušteni u ekološkom uzgajanju drveća i grmlja. Sadnja uvijek zelenog drveća i grmlja počela je polovinom rujna. Naime, do kasne jeseni te se biljke moraju dobro ukorijeniti kako bi i tijekom zime bile u potpunoj mogućnosti iz tla uzimati onoliko vode i hrane koliko im u tom trenutku treba i koliko im vremenske prilike te godišnje doba omoguće. Kako te biljke zadržavaju svoje lišće, čim je nešto toplije zimsko vrijeme, one gube više vode preko listova, bez obzira na to mogu li tu vodu nadoknaditi iz tla. Naime, nadoknada je vode vezana uz odmrznutost tla. Stoga moraju biti dobro ukorijenjene do trenutka smrzavanja tla. Za sadnju je najbolje odabrati oblačan dan s nešto nižim dnevnim temperaturama, po mogućnosti nešto prije kiše. Ako ste nabavili sadnicu golog korijena, cijeli korijen zajedno sa žilištem uronite u kantu vode na nekoliko sati. Vrijeme je i za razmnožavanje četinjača vegetativnim putem - reznicama.Jasminka Knežević
Ir utemove rf
Ti. Usses hoc ta intesce Palis, num

Redovno prozračivanje reznica
Ako ste razmnožavali biljke reznicama, imajte na umu da se pokrov mora skloniti s pikiranih reznica na desetak minuta svakog dana kako bi se reznice prozračile i kako ne bi došlo do pojave biljnih bolesti. Supstrat se mora održavati umjereno vlažnim, a da bi se to moglo izvesti, uz redovito i primjereno zalijevanje, drenaža mora biti odlična.

Ružama orežite ocvale cvjetove, a možete im i lagano prikratiti krošnjicu

Prekopati tlo
Biljke se ne smiju saditi u mokro tlo, zemlja treba biti lagano vlažna i mrvičaste strukture. Prije sadnje moramo prekopati tlo da se ono dubinski prorahli i prozrači, a to je najbolje napraviti u kasnu jesen. Glinasta tla loše su drenirana i zadržavaju previše vode.

Otkos trave
Želite li pognojiti tlo prije sadnje, ili je lošija kvaliteta tla u koje sadite biljku, pomiješajte iskopanu zemlju sa supstratom ili kompostom. Svježi stajski gnoj ili org anska gnojiva ne smiju doći u direktan kontakt s korijenjem. Oko biljke može se staviti sloj pokošene trave, ili malč.

Možda ste propustili...

MNOGIMA OMILJEN, I TO S RAZLOGOM

Skandinavski stil

KAKO ODABRATI PRAVE JASTUKE

Ukrasni i korisni

PODIŽU IZGLED BILO KOJE PROSTORIJE

Važni su efektni detalji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRT: KAMEN OBLIKUJE PROSTOR

Kako kamenjar može izgledati poput prirodnog

2

INTERIJERI PRAKTIČNA I JEFTINA RJEŠENJA

Trikovima “povećajte” mali stambeni prostor

3

KAKO ODABRATI PRAVE JASTUKE

Ukrasni i korisni