Novosti
RESTRIKCIJE PRI UPORABI PIROTEHNIKE

Dolaze prvi blagdani bez buke i eksplozija petardi
Objavljeno 10. studenog, 2021.
Policija: Građanima je dopuštena uporaba samo petardi iz kategorije F1

Nakon što je Hrvatski sabor u prosincu prošle godine izglasao zakon kojima se zabranjuje uporaba petardi, ovo je prva godina koju bi građani mogli proslaviti božićne i novogodišnje blagdane bez eksplozija petardi.



Podsjetimo, stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o eksplozivnim tvarima, došlo je do izmjena odredbi koje se odnose na zabranu prodaje, posjedovanja i uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F2 za osobne potrebe građana. Naime, pirotehnička sredstva su sva ona sredstva koja sadrže eksplozivne tvari, ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2. Pirotehnička sredstva razvrstana su u kategorije, s obzirom na njihovu namjenu, rizik same uporabe te razinu buke koju proizvode. Tako kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i one namijenjene za uporabu unutar stambenih zgrada, dok kategorija F4 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Građanima nije dopuštena nabava, posjedovanje, niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe.

- Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijima od 18 godina prodavati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je uporaba istih dopuštena građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina - podsjećaju iz Policijske uprave osječko-baranjske. Kako dalje dodaju, uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dopuštena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

"Još je nužno napomenuti da je građanima, u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi, zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim onih iz kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2, P1 i P2 dopušteno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje MUP-a", ističu iz policije.



Sandra Lacić
MOGUĆE TEŠKE TJELESNE OZLJEDE
Samo u prosincu 2019. te početkom siječnja prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško.

Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno svake godine u predblagdansko vrijeme provodi operativnu akciju “Mir i dobro”, kojoj je cilj sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine zato da bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana. Božićni i novogodišnji blagdani su pred vratima, šarenilo svjetlećih lampica, vesele božićne pjesme, prigodno ukrašeni izlozi, vatrometi i prskalice sastavni su dio blagdanskog ugođaja i raspoloženja, no nerijetko bi zvuk božićnih pjesama zamijenio zvuk sirene Hitne pomoći, a božićni ugođaj boravak u bolničkim posteljama zbog neopreznog rukovanja petardama i drugim pirotehničkim sredstvima.

Možda ste propustili...

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.