Osijek
OPET SE DOGODILO, OVAJ PUT U "POTOČNICI"

Dječak sam izišao iz vrtića i došao kući
Objavljeno 6. studenog, 2021.
Ovo nije prvi ovogodišnji slučaj bijega iz vrtića. Ravnateljica bez komentara

Bila je puka sreća što se dječaku polazniku Dječjeg vrtića "Potočnica", u Ulici Izidora Kršnjavog (kod Vodovoda), ništa nije dogodilo kad je 28. listopada ove godine sam prevalio put od vrtića do kuće, dug gotovo kilometar. Sama činjenica da je dijete uspjelo samo izići iz vrtića i otići kući dovoljno je šokantna, a znamo li da je riječ o mališanu s poteškoćama, događaj dodatno dobiva na težini. Dječakova majka o tom se događaju oglasila na Facebooku, a potom je za Glas Slavonije opisala što se dogodilo, točnije, ono što je mogla sama utvrditi, s obzirom na to da je riječ o dječaku koji otežano komunicira.



I dalje otključano


- Toga sam se dana dogovorila sa suprugom da će on otići po sina u vrtić. No, kad sam došla kući s posla, zatekla sam sina u automobilu, koji sam ostavila otključan, i najprije sam pomislila da ga je suprug doista i doveo kući. Međutim, rekao je da nije! Bila sam u totalnom šoku, ponajprije zbog činjenice da je od Ulice Izidora Kršnjavog došao sam kući u Ružinu, gdje živimo tek oko četiri tjedna - počela je priču majka, koja je željela ostati neimenovana radi zaštite djetetove privatnosti.

Iako je odmah željela saznati kako je izišao iz vrtića i kako je uspio prevaliti put do kuće, majci to nije uspjelo jer, kako kaže, dječak je sposoban izreći samo tri-četiri rečenice, otprilike, je li gladan, žedan i sl. Naravno, odmah je nazvala vrtić i obavijestila ga da joj je dijete samo došlo kući. Na to ju je, tvrdi, odgojiteljica grubo prekinula.

- Odgojiteljica mi je rekla da imam TUR dijete (teškoće u razvoju, nap.a.), i to me je razljutilo jer ni jedno dijete ne bi smjelo bez nadzora izići iz vrtića, a kamoli moje. Od vrtića do kuće on je prešao minimalno tri-četiri semafora i nekoliko pješačkih prijelaza, pa je prava sreća što je uopće u tome uspio a da nije nastradao ili zalutao - priča majka, koja je, kaže, iste večeri poslala mail upravi Dječjeg vrtića Osijek, ali i Gradu Osijeku, kao osnivaču ustanove, kako bi ih dočekao u petak odmah ujutro. I doista, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka Dražen Alerić, priča majka, nazvao ju je odmah u 9 sati, a iz istoga odjela 15 minuta poslije primila je još jedan poziv, ali ne i poziv od ravnateljice Dječjeg vrtića Osijek, Marije Štambuk Čabaj.

- Ravnateljica mi se javila u petak tek oko 13.30. Rekla je da se želi ispričati i zakazala je sastanak, koji je prethodno bila odgodila. Moram reći da je moj sin drugi dan ponovno otišao u taj isti vrtić, u koji ide još dvoje moje djece. Kad sam u vrtić dovela kćer, naišla sam na zatvorena, ali ne i zaključana vrata! Dakle, očito je da ih samostalan odlazak mog sina iz vrtića nije ničemu naučio - ogorčena je majka.

Do zaključenja ovoga broja Glasa Slavonije nismo uspjeli doći do informacija kako je prošao sastanak s ravnateljicom dogovoren za petak poslijepodne. Ono što nam je majka mogla potvrditi sa sastanka u Gradu Osijeku jest da je, zajedno sa suprugom, koji je također ondje bio, upozorila na kršenje čl. 48 Državnog pedagoškog standarda Republike Hrvatske, koji, između ostalog, propisuje da vanjski prostori namijenjeni djeci moraju biti ograđeni i sigurni za djecu.

- Kako je mome sinu kategorizirana teža poteškoća, zatražila sam i uvođenje edukacijsko-rehabilitacijskog stručnjaka. Za odgojiteljicu koja je bila zadužena za moga sina ipak ću zatražiti najmanju moguću kaznu od institucija kojima sam se obratila nakon ovog događaja, koji u gradu Osijeku, nažalost, nije izoliran - poručuje majka, koja zahtijeva zaključavanje vrata nakon što svi polaznici uđu u vrtić.

Sreća u nesreći


Sudeći prema komentarima ispod njezina statusa na društvenim mrežama, ima još roditelja čije je dijete samo, bez znanja osoblja vrtića, jednostavno išetalo iz ustanove i došlo kući. Podsjetimo samo na slučaj iz rujna ove godine, kad je trogodišnja djevojčica također slobodno išetala iz vrtića i, na zaprepaštenje roditelja, došla na vrata svoga doma. I ona i četiri godine stariji polaznik DV-a "Potočnica" sretno su došli kući, no snalaženje na prometnim ulicama nipošto se ne bi smjelo testirati samovoljnim odlaskom djeteta iz dječjeg vrtića. Dodajmo da na mail, kao i na naše pozive, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj nije odgovorila.


Marija Mihelić
GRAD ODMAH REAGIRAO
Iz Grada Osijeka potvrđeno nam je kako je održan sastanak s roditeljima dječaka, a kojem su nazočili dogradonačelnica Jasenka Crnković i pročelnik Dražen Alerić.

- Izrazili su žaljenje što se to dogodilo, a svakako je sreća u nesreći što je završilo bez težih posljedica. Rečeno je da će biti poduzeti svi koraci te će se Upravnome vijeću Dječjeg vrtića Osijek prezentirati rezultati istrage ovoga slučaja - poručuju iz Grada Osijeka.

ANA MIHALJEVIĆ PREDLOŽENA ZA RAVNATELJICU
Upravno vijeće obavilo je 4. studenoga razgovore s dvije kandidatkinje za ravnateljicu Dječjeg vrtića Osijek - Anom Mihaljević i Vladimirkom Vidović. Većinom je glasova utvrdilo kako je njihov prijedlog da za novu ravnateljicu bude izabrana Ana Mihaljević. Prijedlog Upravnog vijeća bit će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koje donosi konačnu odluku o izboru ravnateljice Dječjeg vrtića Osijek.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike