Novosti
SOCIJALNI RADNICI

Protiv predloženih izmjena Zakona o socijalnoj skrbi
Objavljeno 4. studenog, 2021.
Komora i udruga socijalnih radnika pokrenule su inicijativu "STOP gaženju socijalnih radnika", kojom se oštro protive promjenama Zakona o socijalnoj skrbi i komorskih zakona, istaknuvši da se ne radi o reformi, već o "bleformi" sustava socijalne skrbi. "Više od 60.000 građana, socijalno isključenih osoba, koristi usluge u socijalnoj skrbi. Dužnost je svakog socijalnog radnika da se zalaže za njihova prava te nemaju pravo na šutnju", rekla je na konferenciji za medije predsjednica HUSR-a Štefica Karačić.

Na kraju javne rasprave o promjenama sedam zakona iz sustava, pozivaju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da preispita prijedloge i ponovo uključe struku. Predsjednik HKSR-a Antun Ilijaš kaže da su ključni problemi predloženih promjena što se time gase centri za socijalnu skrb i predlaže osnivanje Zavoda za socijalnu skrb, a ta je centralizacija, tvrdi, u suprotnosti s Ustavom i i Nacionalnom strategijom.

- Obećava se da će korisnici dobiti više, no izračun pokazuje da samac kojemu se povećava novčana naknada, a istovremeno smanjuje postotak iznosa za naknadu za troškove stanovanja, u konačnici dobiva 20 kuna manje - kaže Karačić. Dodaju da su se tim izmjenama usprotivili mnogi, pa i neki iz radne skupine, primjerice Karačić, koja tvrdi da se obrat dogodio dolaskom ministra Josipa Aladrovića, koji je iz promjena isključio struku. H