Svijet
PAPA ČELNICIMA SAMITA COP26:

Slušajte Zemlju i siromašne
Objavljeno 31. listopada, 2021.

VATIKAN - Papa Franjo u nedjelju je pozvao svjetske čelnike koji se sastaju na UN-ovom klimatskom samitu COP26 da poslušaju "vapaj Zemlje i vapaj siromašnih".

Franjo, koji se u svome pontifikatu fokusirao na zaštitu okoliša, rekao je na svom blagoslovu na Trgu svetog Petra da se nada da će sastanak u Glasgowu donijeti "učinkovite odgovore i ponuditi konkretnu nadu budućim generacijama."

Papa je posljednjih dana više puta pozvao sudionike klimatskog samita, koji počinje u nedjelju, da poduzmu mjere, umjesto riječi.

U petak, rekao je radiju BBC da se sastanak događa u ključno vrijeme zbog pandemije covida-19, klimatske krize i problema s opskrbom hrane koji zajedno stvaraju "savršenu oluju" koja razara društvo.

U tekstu objavljenom u nedjelju u talijanskom dnevniku Il Corriere della Sera, Papa je upozorio da je "vrijeme da djelujemo, da djelujemo zajedno protiv klimatskih promjena, pandemije covida-19, siromaštva".

Istaknuo je te zabrinutosti i u nedjelju tako što je pozvao prisutne da posjete izložbu na Trgu svetog Petra koja se tiče njegove poslanice "Laudato Si" iz 2015. godine po pitanju okoliša, kojoj je autor fotograf iz Bangladeša. Znanstvenici kažu da će ta zemlja biti jedna od najpogođenijih porastom razine mora.

84-godišnji papa je nekoliko puta rekao da se nada da će sudjelovati na samitu COP26, no Vatikan je 8. listopada najavio da će njegovu delegaciju predvoditi kardinal državni tajnik Pietro Parolin. Nije bilo dodatnog objašnjenja.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana