Regija
ZA GODINU DANA NOVA ĆE CESTA SPOJITI POPOVAC I KAMENAC

Popovčanima će put do Osijeka biti znatno kraći
Objavljeno 30. listopada, 2021.
POPOVAC



Otprilike u ovo vrijeme sljedeće godine za promet će, najvjerojatnije, biti otvorena nova prometnica, druga koja siječe jedinu baranjsku uzvisinu.



Riječ je o cesti koja će u budućnosti spojiti Popovac i Kamenac i tako u znatnoj mjeri skratiti put između Popovca i Osijeka, kao i drugih baranjskih mjesta, do kojih su Popovčani morali ići obilazno, preko Belog Manastira ili Draža. Gradnja napreduje prema planu, a u tijeku je izvedba zemljanih radova.

- Riječ je o izgradnji treće, završne faze ove prometnice. Ispred građevinara tvrtke Gravia najzahtjevniji je dio posla, od čega su dio već obavili - priča Zoran Kontak, načelnik općine Popovac, naglašavajući kako kraj radova očekuje do jeseni sljedeće godine, najkasnije do njezina kraja. Dakako, ako sve bude prema zacrtanom planu.

Premda je najviši vrh Banske kose na samo 259 metara iznad razine mora, treća faza gradnje ove ceste pokazala se prilično zahtjevnom. Dio brda građevinari su morali “sjeći” kako bi izbjegli velike uspone.

- Cesta je ukupno duga nešto manje od pet kilometara, a posljednja faza sastoji se od približno dva kilometra. Treba podsjetiti i kako je, uz zahtjevne radove, valjalo proći kroz cijeli proces ishođenja potrebnih dozvola, a najviše su nas kočili imovinskopravni odnosi - kaže Kontak objašnjavajući tako relativno dug, višegodišnji proces izgradnje ne tako dugačke ceste.

Problem je nastao s trima česticama, a vlasnik jedne od njih je preminuo. Budući da nije imao nasljednika, pokrenut je sudski postupak prebacivanja u vlasništvo Općine, što je dosta brzo riješeno. No jedna od spomenutih čestica imala je šest vlasnika, koji žive na raznim stranama svijeta. Malo-pomalo Općina je s njima stupila u kontakt, ali nije sve teklo glatko. Tako, primjerice, vlasnik “minijaturne” šestine zemljišta jednostavno nije htio prodati odnosno prepisati svoj dio. U konačnici, Županijska uprava za ceste krenula je u postupak izvlaštenja.

Osim što nova cesta znači bolju povezanost s ostatkom Hrvatske, važno je reći da ona ima i veliko značenje za razvoj turizma na tom području, što pokazuje i interes za nekretnine oko njezine trase. Podsjetimo, do sada su završeni radovi na dvjema dionicama, od Popovca do svetišta Marije Lurdske i na onoj u katastarskoj općini Kneževi Vinogradi, od Kamenca prema TV odašiljaču. Nije ovo jedina investicija u ceste u općini Popovac. Asfaltiran je i put koji iz Popovca vodi prema TV odašiljaču Belje i dalje prema Kamencu. Zajednička je to investicija općina Popovac i Kneževi Vinogradi, Belja te Odašiljača i veza. Taj asfaltirani put križa se s budućnom prometnicom Popovac – Kamenac. Nakon završetka svih radova Popovac više neće biti mjesto u kojem se okreću autobusi…



Ivica Getto
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike