Kultura
NA ARHITEKTONSKOJ OLIMPIJADI U TOKIJU

Hrvatski arhitekti Krešimir Rogina i Bernarda Ivančan osvojili srebrnu medalju
Objavljeno 30. listopada, 2021.
Krešimir Rogina, arhitekt i voditelj Međunarodne škole arhitekture Hrvatske glazbene mladeži, koja se održava svako ljeto u Grožnjanu, zajedno je sa svojom kolegicom Bernardom Ivančan u Tokiju osvojio odličje srebrnog sjaja. Hrvatski dvojac Ivančan i Rogina sa svojim je projektom "Storiescapes" nastupio na prestižnom natječaju Interpathetic Spaces (Prostori suosjećanja), svojevrsnoj Arhitektonskoj olimpijadi, i među 268 radova osvojio drugu nagradu plasirajući Hrvatsku među najveće svjetske lidere u ovom području. Na javnom žiriranju međunarodnog natječaja u organizaciji Central Glassa bili su jedini europski predstavnici. Natječaj provodi Shinkenchiku-sha, izdavač najpoznatijih japanskih časopisa za arhitekturu, Japan Architect i A+U, i nagrade se dodjeljuju od davne 1966. godine. Članovi žirija uvijek su vodeća imena japanske arhitektonske scene, poput Kenga Kume, Juna Aokija i Yoshihare Tsukamote. Ovogodišnji natječaj s temom "Prostori suosjećanja" posvećen je postpandemijskoj arhitekturi. Naši su arhitekti za natječaj izradili maketu i videoanimacije te snimili petominutni film koji su preko videolinka prezentirali na javnom žiriranju jer je putovanje u Tokio izostalo zbog pandemijskih uvjeta.

Osnovna je tema nagrađenog rada prikupljanje, pohrana, prepričavanje i smišljanje novih priča središnje Hrvatske usmenom predajom. Suradnici na tom projektu bili su Armor Gutierrez Rivas, Zlatko Grom, Kora Rogina, David Padovan, Franjo Mihaljević, Antea Štoštarić, Igor Teofilović i tvrtka Ars kopija. Osvojeno drugo mjesto arhitekti su proslavili sa svojim gostima i suradnicima u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje je nazočila i Njezina Ekscelencija, gđa. Misako Kaji, japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj.

Krešimir Rogina prethodno je dva puta nagrađen na istom natječaju, 1990. i 1999. godine kada je nastupao sa svojim kolegom Vinkom Penezićem. Bernarda Ivančan surađuje s Rogininim istraživačkim i eksperimentalnim studijem R/INovacija od osnutka 2016. godine. Ivančan i Rogina zahvalili su Nj. E. Misako Kaji, japanskoj veleposlanici, Draženu Hrastiću, hrvatskom veleposlaniku u Japanu, Snježani Pintarić, Etni Nikić, Ismeni Meić, Danici Jelenić, uz posebne zahvale koje su uputili Rosi i Ruti Rogina. T.K.
Tema nagrađenog rada je prikupljanje, pohrana, prepričavanje i smišljanje novih priča središnje Hrvatske

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

Najčitanije iz rubrike