Regija
REKONSTRUKCIJA PROJEKTIRANA, ZAVRŠIT ĆE ZA DVIJE GODINE

U selima novi vodovodi, u Đurđenovcu dotrajale cijevi
Objavljeno 28. listopada, 2021.
ĐURĐENOVAC



Prije četiri godine završena je realizacija jedne od kapitalnih investicija u općini Đurđenovac, projekta javne vodoopskrbe za svih 13 naselja.



Sagrađeno je oko 60 kilometara sustava vodoopskrbe, uključivši magistralne i spojne opskrbne cjevovode te mjesne vodovodne mreže. Također, prošireno je i rekonstruirano vodocrpilište Đurđenovac u vrijednosti od 21,1 milijun kuna. Čak 90 posto tog novca bila su nepovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak je namaknula tvrtka Vodorad d.o.o. za vodoopksrbu i odvodnju Đurđenovac, zajedno s Hrvatskim vodama. U sklopu rekonstrukcije i proširenja vodocrpilišta sagrađene su zgrada crpne stanice s vodospremom, zgrada filtar-stanice i zgrada postrojenja za dehidraciju mulja. Zgrada starog pogona za proizvodnju i preradu vode na crpilištu postala je skladište. Novo je vodocrpilište kapaciteta 40 litara u sekundi, dvostruko više nego što je bio staro koje je sagrađeno sedamdesetih godina prošloga stoljeća za potrebe tadašnjeg DIK-a, tvornice namještaja, parketa i bačava te naselja Đurđenovac. Valja istaknuti da sagrađenim vodoopskrbnim sustavom Đurđenovac pripada rijetkim područjima u Hrvatskoj koja su u cijelosti pokrivena javnom vodoopskrbom.

No dok sva pripadajuća naselja općini Đurđenovac imaju kvalitetan opskrbni sustav, vodovodna mreža u Đurđenovcu u vrlo je lošem stanju. Dio đurđenovačkog vodovoda, naime, još uvijek ima cijevi s azbestom neodgovarajućeg profila te ih je potrebno zamijeniti novima, od prihvatljivog materijala. Na taj važan problem za Đurđenovčane na prošloj sjednici upozorila je predsjednica Općinskog vijeća Dragica Pavlić. Zanimalo ju je hoće li i kada Općina rekonstruirati staru vodovodnu mrežu u Đurđenovcu.

- Rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže u Đurđenovcu projektirana je te smo s Hrvatskim vodama uspjeli osigurati više od milijun kuna u prvom krugu. U planu je da se još ove godine krene s opsežnim radovima rekonstrukcije vodovodne mreže u nekoliko ulica naselja Đurđenovac. Rekonstrukcija cijele vodovodne mreže trebala bi u Đurđenovcu biti završena u iduće dvije godine. Cjelokupna investicija rekonstrukcije vodovodne mreže vrijedna je oko 6,5 milijuna kuna - rekao je načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović. No nije precizirao u kojim bi đurđenovačkim ulicama još ove godine trebali počeli radovi. Napomenuo je kako je, uz rekonstrukciju stare vodovodne mreže u Đurđenovcu, prioritet i projekt Aglomeracija Sušine - Đurđenovac. ‘’Dobili smo zeleno svjetlo Vlade RH, očekujemo provedbu javnog nadmetanja i početak realizacije projekta’’, rekao je Topalović.

Riječ je o projektu gradnje kanalizacijskog sustava u svih 14 naselja općine te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u vrijednosti od gotovo 140 milijuna kuna, a koji će se odvijati etapno. Predviđeno je da projekt bude realiziran u tri godine.



Snježana Fridl
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana