Novosti
RODITELJI POD ISTRAGOM

Kupili djevojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali
Objavljeno 27. listopada, 2021.
"Mi se protiv takvih brakova borimo edukacijama", poručuju iz Vijeća Roma BPŽ-a

Protiv četiri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu pokrenulo je istragu zbog trgovanja ljudima, otmice i pokušaja nanošenja teških ozljeda na štetu 15-godišnje djevojčice, prodane i prisiljene da se uda za 14-godišnjaka.Dogovorili cijenu


Odvjetništvo sumnjiči 35-godišnjeg hrvatskog državljanina i 30-godišnju srpsku državljanku, roditelje 14-godišnjeg dječaka, da su početkom lipnja ove godine u gradu na području Brodsko-posavske županije s roditeljima 15-godišnjakinje, 36-godišnjim ocem i 37-godišnjom majkom, hrvatskim državljanima, dogovorili prisilni brak djevojčice s njihovim sinom, kao i cijenu prodaje. Djevojčica se protivila takvom braku, no njezin joj je otac zaprijetio fizičkim nasiljem i prodao je. Odvjetništvo sumnjiči roditelje dječaka da su na štetu djevojčice počinili kazneno djelo trgovanja ljudima, protupravnog oduzimanja slobode, odnosno da su je zatočili, te su joj pokušali nanijeti teške ozljede. Oca se sumnjiči za prijetnje te za, isto kao i majku djevojčice, trgovanje ljudima.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o romskim obiteljima. Robert Radić, predsjednik Vijeća Roma Brodsko-posavske županije, koordinator Roma za Brodsko-posavsku županiju u Savezu Roma "Kali Sara", suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i dugogodišnji predsjednik Udruge Roma "Ludari", kaže da je čuo za taj slučaj, no da se dječji brakovi odavno ne ugovaraju.

- Kao predstavnik Roma moram reći da u Slavonskom Brodu postoje dvije skupine pripadnika Roma, a ja mogu govoriti u ime Roma koji su od 1961. godine naseljeni u naselju pri Mjesnom odboru "Josip Rimac". To naselje vodim više od 20 godina i do sada nikada nije bilo trgovanja ni prodaje djece niti su se ugovarali maloljetnički brakovi. U mom naselju postoje Romi koji govore rumunjskim jezikom, ali postoji i druga, manja, skupina u Slavonskom Brodu koja govori romski. Ne znam je li među njima ugovaranje dječjih brakova i dalje tradicija, no mi se protiv takvih brakova borimo edukacijama, baš da osvijestimo mlade da ne ulaze u prerane odnose. Kod nas takve tradicije nema i stojimo iza toga. Upravo 27. i 28. studenoga organiziramo jednu takvu edukaciju sa Savezom Roma "Kali Sara". To što se dogodilo bilo je izuzetak i bio sam zgrožen kada sam to čuo. Zahvalio bih nadležnim institucijama što su odmah reagirale i odradile odličan posao - rekao nam je Robert Radić.

Velik rizik


Prema podatcima organizacije Save the Children (Spasimo djecu), objavljene na Međunarodni dan djevojčica, 1. listopada, procjenjuje se da u svijetu više od 22.000 djevojčica godišnje umire od trudnoće i porođaja kao posljedica dječjih brakova, odnosno da se takvih brakova sklopi više od 60 dnevno. Iako je gotovo 80 milijuna dječjih brakova u svijetu spriječeno u posljednjih 25 godina, napredak je zastao čak i prije pandemije COVID-19, koja je samo pogoršala nejednakosti koje pokreću dječje brakove. Budući da su škole zatvorene, zdravstvene službe pod pritiskom ili zatvorene, a sve više obitelji gurnuto u siromaštvo, žene i djevojke suočene su s povećanim rizikom od nasilja tijekom dugotrajnih karantena. Očekuje se da će se još deset milijuna djevojaka udati do 2030. Inger Ashing, izvršna direktorica Save the Children International, rekla je: "Dječji brak jedan je od najgorih i najsmrtonosnijih oblika seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja nad djevojkama. Svake godine milijuni su prisiljeni na brak s muškarcima, koji su često mnogo stariji, oduzimajući im priliku da nastave učiti, biti djeca i u mnogim slučajevima preživjeti. Porođaj je ubojica broj jedan tinejdžerica jer njihova mlada tijela nisu spremna za rađanje djece. Zdravstveni rizici rađanja djece ne mogu se i ne smiju se zanemariti. Vlade moraju dati prednost djevojkama i osigurati da budu zaštićene od dječjih brakova i smrti povezanih s prijevremenim porođajem. To se može dogoditi samo ako djevojke imaju pravo glasa u odlukama koje se na njih odnose."

Prema podatcima UNICEF-a, pandemija COVID-19 duboko utječe na svakodnevni život djevojčica, i to na njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, njihovo obrazovanje i ekonomske prilike njihovih obitelji i zajednica. Promjene poput ovih povećavaju vjerojatnost dječjih brakova.

- Rizik od dječjih brakova povećava se na različite načine, uključujući ekonomske šokove, zatvaranje škola i prekide usluga. Dobro je poznato, na primjer, da ekonomska nesigurnost može dovesti do dječjih brakova kao načina za ublažavanje financijskog pritiska na obitelj - navode iz UNICEF-a.Sandra Lacić
14 - godina dob je dječaka za kojega se 15-godišnja djevojčica trebala prisilno udati

NEZAŠTIĆENE
Prije nekoliko godina organizacija Save the Children objavila je kako je svake godine oko 7,5 milijuna djevojčica u ilegalnom braku. Osim toga, gotovo 100 milijuna djevojaka nije zaštićeno od dječjih brakova prema zakonima svojih zemalja. Jedna djevojka mlađa od 15 godina udaje se svakih sedam sekundi, prema analizi Save the Children. Sve veći broj zemalja podiže zakonsku dob za sklapanje braka ili eliminira iznimke prema zakonu koji dopuštaju rani brak uz suglasnost roditelja ili suda.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKOJ 2.796 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U OBŽ preminulo još deset osoba

2

DAN OBRANE GRADA OSIJEKA

Tuga i sjećanje na heroje

3

DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA

Simbol mira u Osijeku
upalile medicinske sestre