Novosti
NASTAVAK OBRAČUNA PREDSJEDNIKA RH S MINISTROM OBRANE

Banožić: Neprimjeren odnos prema vojsci
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Predsjednik Zoran Milanović opet se osvrnuo na prijevremeno umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. “Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli”, rekao je. Poručio je kako protumjerama neće uzvraćati, jer se preko vojnika ne vodi politika, a to će riješiti na drugi način - vojnički, zapovjedni. “Između normalnih odnosa na način kamikaze ugradio se jedan junior ministar”, ističe Milanović. Smatra da je ministar Banožić nebitan, a od premijera Plenkovića očekuje da riješi problem. “Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika”, rekao je, poručivši kako će Burčul opet voditi tu bojnu, makar kao zamjenik. “Ja sam vrhovni zapovjednik, a u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački”, kaže Milanović.

Ministar obrane Mario Banožić kaže da Milanović time pokazuje da se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i vojsci, ocijenivši to neprofesionalnim. “Predsjednik mora znati kako HV nije njegova igračka”, rekao je. Oštro je demantirao da je Burčul potjeran u mirovinu. “Ponavljam da je riječ o brigadiru kojemu je isteklo imenovanje te mu je sukladno zakonu prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu”, dodao je, navodeći da je svatko dužan poštovati zakon, pa i predsjednik.

- U skladu s Ustavom, predsjednik RH je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, što nitko ne dovodi u pitanje. No, predsjednik svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani. Očito u nedostatku argumenata, on ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini - kaže Banožić. H
Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.