Novosti
PROBLEMI ZA LJEVICU I U SLAVONIJI

SDP ostao bez 300 članova u Osječko-baranjskoj županiji?
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Više od 300 članova i članica - gradskih, općinskih i županijskih vijećnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - napustilo je tu stranku, a doznajemo kako je sličan broj izlazaka i u Osječko-baranjskoj županiji.

”Kada bi me netko danas pitao zašto bih trebao glasati za SDP, a ne za neku drugu stranku, ne bih znao što da mu odgovorim”, rekao je u ponedjeljak dosadašnji SDP-ov povjerenik za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Damir Đuran.

Kako neslužbeno doznajemo od onih koji su napustili stranku, u Osijeku je iz SDP-a izišlo pedesetak članova, a u Osječko-baranjskoj županiji i mnogo više. Prema tvrdnjama izvora bliskog lokalnom čelništvu SDP-a, među njima ima i poznatijih imena u tim sredinama. Primjerice, predsjednik Gradske organizacije Donji Miholjac Željko Macanić, bivši predsjednik Gradske organizacije Đakovo i gradski vijećnik Josip Matkov, bivši županijski tajnik Krunoslav Kolombo, potom predsjednica Foruma mladih u Osijeku Valentina Vuković, bivši vijećnik osječkog Gradskog vijeća Nebojša Dmitrović i drugi odlučili su napustiti SDP.

Podsjetimo da je u Saboru nedavno osnovan Klub socijaldemokrata, koji okuplja 18 bivših članova SDP-a, a među njima je i Osječanin Domagoj Hajduković te Romana Nikolić, saborska zastupnica iz IV. izborne jedinice.

Hajduković, predsjednik Kluba socijaldemokrata, kaže kako su i rezultati na lokalnim izborima pokazali što građani misle o njegovoj sada bivšoj stranci. “I sadašnji rejting SDP-a dokazuje da to sigurno više nije stranka kakva bi trebala biti”, ističe za naš list. Naime, prema rezultatima istraživanja Crobarometar Nove TV za listopad, SDP trenutno ima potporu samo 12,2 posto birača.

Komentar smo zatražili i od osječko-baranjskog povjerenika SDP-a Damira Tomića, koji tvrdi da je iz stranke izišao mali broj ljudi, “možda njih 20-ak”. Dodaje kako su to uglavnom oni koji dugo nisu plaćali članarinu, a sada im je ponuđeno da plate dio i to im nije bilo prihvatljivo. Neki od njih, kaže Tomić, nisu ni znali da su članovi. “Ne mogu tvrditi kako će biti dalje, ali zasad nije dramatično”, kaže, a na spomen imena onih za koje smo doznali da su napustili stranku kaže kako je to uglavnom bio dio “ekipe” oko Hajdukovića.

- Taj problem vučemo godinama. Više od deset godina “ratovanja” u stranci moglo je stati samo na jedan način. No nema govora da je riječ o tako velikim brojkama, jer mi promjene javljaju na dnevnoj bazi. Ukupno u županiji sigurno nije riječ o toliko ljudi. Druga stvar je što smo mi u tom procesu, otkako se počeo rješavati problem neplaćanja članarine, što znači cijele godine, možda izgubili 300 ljudi. Nerealno je to prikazivati kao posljedicu ovoga što se dogodilo sada oko Kluba zastupnika - kaže Tomić. I.Bošnjak
Domagoj Hajduković

predsjednik Kluba socijaldemokrata

Lagao bih kada bih rekao da mi je drago što ljudi napuštaju SDP, no moram konstatirati da su, poput mene, očito uvidjeli da s ovakvim vodstvom budućnosti nema.

Možda ste propustili...

HIPERTENZIJA, KRONIČNE PLUĆNE BOLESTI I DIJABETES NAJČEŠĆE SU BOLESTI

Sve starije stanovništvo traži dostupniju zdravstvenu skrb