Regija
DONJI MIHOLJAC I EUROPSKI FONDOVI

Grad je lani iskoristio 11 milijuna EU kuna
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Donji Miholjac je 2017. godine iz fondova Europske unije povukao 49.264 kune, a u prošloj godini 10.950.904 kune
DONJI MIHOLJAC - Tijekom protekle četiri godine Donji Miholjac ostvario je značajan napredak vezano uz gospodarski, komunalni, kulturni i društveni razvoj.

Provedeno je niz projekata financiranih iz različitih EU programa, ili realiziranih na temelju suradnje s gradovima ili općinama partnerima. Visina ugovorenih sredstava iz EU fondova u porastu je iz godine u godinu. Prema podacima FINA-e, Grad je u 2017. povukao 49.264 kune, a u prošloj godini čak 10.950.904 kune iz EU-a.

– Prepoznali smo važnost dostupnih sredstava europskih fondova za rast našega grada i transformaciju prema boljoj budućnosti. Aktivnim povlačenjem nepovratnih sredstva iz EU-a uspješno smo realizirali brojne razvojne projekte – rekao je gradonačelnik Goran Aladić.

Jedan od aktivnih projekata je ZiPi – Završetak gradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci, vrijedan 10,7 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 65 posto. Završetkom tog projekta zona će biti opremljena vodovodom, kanalizacijom, električnom energijom, cestama, stazama i javnom rasvjetom. Radovi bi trebali biti završeni do lipnja 2022. godine. U zoni trenutačno posluje više od 40 poslovnih subjekata iz raznih djelatnosti s više od 700 zaposlenih.

Kroz program INTERREG u partnerstvu s mađarskim gradom Šiklosem sagrađena je biciklistička staza u Donjem Miholjcu uzduž državne ceste D53 do granice s Republikom Mađarskom te je rekonstruirana staza između gradova Harkanya i Šiklosa. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je 958.182 eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU-a. Prošle je godine energetski obnovljena kuglana u vrijednosti od 618.411 kuna, a 70 posto su bila nepovratna sredstva iz EU fondova. Ostatak je sufinancirao Grad Donji Miholjac. Obnovljeno je pročelje, zamijenjena je stolarija, obnovljen krovni pokrov te je postavljena toplinska izolacija. Nakon završetka energetske obnove kuglane Grad je uložio još oko milijun kuna u unutrašnju obnovu, tijekom koje je uređena četverostazna kuglačka površina i ugrađena najsuvremenija kuglačka oprema.

Asfaltirana je cesta Rakitovica - Sveti Đurađ za 2,1 milijuna kuna, a uz 100-postotno EU financiranje. Nabavljen je i novi kamion za prikupljanje komunalnog otpada, vrijedan 1,6 milijuna kuna, ali i kante za odvojeno prikupljanje otpada. Grad je nastavio provođenje projekta Zaželi (3,3 milijuna kuna). U Dječjem vrtiću Pinokio ugrađena je suvremena dizalica topline. Trenutačno se sustav s dvjema dizalicama topline i solarna elektrana na krovnoj površini izvode za potrebe Gradske knjižnice.

Grad je EU novcem financirao dokumentaciju za projekt Kulturna baština Prandau-Mailath kojim je predviđena zaštita i obnova dvoraca, gradnja botaničkog vrta i obnova staklenika te uređenje središnjeg gradskog trga. Vrijednost tog opsežnog projekta procijenjena je na 170 milijuna kuna i Grad čeka EU natječaj.



Snježana Fridl
Za 2021. - 2027. pripremljeni novi projekti
Donji Miholjac za novi financijski okvir 2021. - 2027. pripremio je niz značajnih komunalnih i društvenih projekata. U planu je gradnja sustava odvodnje u vrijednosti od 130 milijuna kuna, nove gradske tržnice vrijedne 10 milijuna kuna te gradnja pješačke zone (9 milijuna kuna). Tu je i rekonstrukcija i dogradnja mjesnog doma u Golincima te gradnja novih tribina, pomoćnih igrališta i atletske staze na stadionu NK-a Jedinstvo. Svi projektni prijedlozi pripremljeni su u suradnji s Miholjačkim poduzetničkim centrom – Lokalnom razvojnom agencijom.

Goran Aladić

gradonačelnik

Prepoznali smo važnost EU sredstava za rast grada i transformaciju prema boljoj budućnosti. Aktivnim povlačenjem nepovratnih sredstva iz EU-a uspješno smo realizirali brojne razvojne projekte.

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike