Regija
DODATNI KRITERIJI I BODOVANJE PRIJAVA

Mario Galović izradio pravilnik za stipendije
Objavljeno 27. listopada, 2021.
ŽUPANJA - Desetak dana nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj ga je gradonačelnik Damir Juzbašić pozvao da izradi novi pravilnik o stipendiranju kazavši da će ga vladajuća većina podržati, vijećnik Mario Galović (SDP) to je i učinio i svoj je prijedlog dostavio gradskoj službi, gradonačelniku i predsjednici Gradskog vijeća.

Galović je na sjednici izrazio nezadovoljstvo načinom dodjele stipendija i ustvrdio da bi proračunska sredstva predviđena za tu namjenu trebala biti kvalitetnije i pravednije raspoređena. Grad Županja, podsjećamo, u posljednjih nekoliko godina stipendira sve redovite studente, od prve godine studija, iznosima od 400, 600 i 800 kuna mjesečno, ovisno o prosjeku ocjena. Vijećnik smatra da treba uvesti i dodatne kriterije, a s njim se složio i gradonačelnik Juzbašić, priznavši da je i osobno vrlo nezadovoljan načinom raspodjele novca za stipendije i da bi ga trebalo mijenjati.

Prema Galovićevu prijedlogu pravilnika, pravo na stipendije mogu ostvariti studenti s neprekinutim prebivalištem na području Županje u posljednje četiri godine, upisani na redoviti studij u RH i koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 25 godina. Pravilnik je, napominje, prilagodljiv raspoloživim sredstvima, a broj i visinu mjesečne stipendije za svaku akademsku godinu određuje gradonačelnik sukladno financijskim mogućnostima Grada.

Osnovni su kriteriji, stoji u prijedlogu, izbor studija, odnosno deficitarnost zanimanja, uspješnost prilikom studija/školovanja i socijalni status. Njihovim će se kombiniranjem, naglašava Galović, dobiti pravednije bodovanje kandidata.

Prema pravilniku, gradonačelnik na prijedlog Gradske službe i Komisije, a prema podacima HZZ-a - ispostava Županja, određuje deficitarna zanimanja za koje će se dodijeliti stipendija u akademskoj godini. Važnu ulogu imaju i primanja po članu kućanstva, a dodatni bodovi predviđeni su za studenta koji je dijete bez ijednog roditelja, dijete samohranog roditelja ili je iz obitelji s dva studenta ili više njih.

- Sve odredbe moramo detaljno proći na zajedničkom sastanku, a na gradonačelniku i komisiji je da definiraju konačan oblik pravilnika - zaključuje Galović. Hoće li on biti i prihvaćen i hoće li od sljedeće akademske godine biti temelj za dodjelu stipendija odlučit će Gradsko vijeće. U tekućoj akademskoj godini pravo na stipendije ostvaruju svi redoviti studenti s prebivalištem na području grada najmanje pet godina.

Grad je raspisao natječaj, a prijave se dostavljaju do 18. studenoga. M.L.O.
Možda ste propustili...

REGIONALNI VODOVOD U OPĆINI VRBANJA

Soljanima i Strošincima voda početkom 2022.

ZAVRŠNICA GODINE MAJKE M. AMADEJE PAVLOVIĆ

Znanstveni simpozij o redovnici – Pravednici među narodima

NE BLIJEDI SJEĆANJE NA SUBORCE KOJIH VIŠE NEMA

Mjesec tužnih godišnjica i u zapadnom dijelu Slavonije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

BAGERI STIGLI, NA JEZERU POČELI RADOVI

Uklonjeni montažni restoran i terasa