Regija
ASFALT SPASONOSNOM ROTORU

Đakovo se rješava dvije kritične točke u prometu
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Raskrižja na obilaznici prema Selcima i Satnici odnijela su nekoliko života

Dva mjeseca nakon što su počeli godinama priželjkivani radovi na izgradnji dvaju kružnih tokova na opasnim križanjima đakovačke obilaznice s pravcima prema Selcima i Satnici Đakovačkoj, ovih dana aktivnosti na izgradnji rotora na raskrižju Ulice Franje Račkog prema Selcima ili, stručno, cestarski rečeno, opasno mjesto Đakovo 2, ušli su u završnicu – nanošenje prvog sloja asfalta.



Radove izvodi tvrtka Strabag, a izgradnja se sastoji od četiri dijela – stabilizacije što obuhvaća 20 centimetara, potom nosivog sloja od osam, veznog sloja od pet i habajućeg sloja od četiri centimetra. Struka kaže kako je riječ o jako dobroj konstrukciji, a sloj koji je nanošen za vikend je nosivi. Promet se i tijekom radova redovito odvija. Radovi teku i na križanju obilaznice s pravcem prema Satnici, opasno mjesto Đakovo 1.

Spasonosni su to rotori jer su dva krajnje opasna križanja dosad odnijela više života u prometnim nesrećama, pa se ona smatraju crnim točkama obilaznice još od njezina puštanja u promet, prije 20-ak godina. Pritužbe na nepreglednost opasnih križanja počele su odmah nakon puštanja u promet, pa su opremljena svjetlosnom signalizacijom i dr., no to nije bilo dovoljno.

Točnije, riječ je o rekonstrukciji postojećih raskrižja na obilaznici, državnoj cesti oznake DC7, u raskrižja s kružnim tokom. Još se pamti velika tragedija na križanju za Selce iz 2019. godine, prometna nesreća u kojoj je u sudaru osobnog vozila i šlepera poginula 28-godišnja Đakovčanka. Osobni automobil bio je uništen do neprepoznatljivosti, a o silini udara svjedočili su i uokolo razbacani dijelovi vozila. Nekoliko godina prije toga na opasnom mjestu Đakovo 1, na križanju prema Satnici, poginuo je dječak, kao putnik u automobilu..

Rekonstrukcija postojećeg raskrižja državnih cesta oznaka DC7 i DC515 sa županijskom cestom oznake ŽC4145 u raskrižje s kružnim tokom, prema navodima Hrvatskih cesta, znači sanaciju opasnog mjesta Đakovo 1, a rekonstrukcija postojećeg raskrižja državnih cesta oznaka DC7 i DC38 sa županijskom cestom oznake ŽC4147 u raskrižje s kružnim tokom sanaciju opasnog mjesta Đakovo 2. Radovi koji su počeli na križanju obilaznice prema Selcima rezultat su poduzetih aktivnosti Grada Đakova prema Hrvatskim cestama, s kojima je o toj temi održano više sastanaka. Prometna i cestarska struka procijenile su kako je rješenje za te dvije crne točke obilaznice izgradnja kružnih tokova, odnosno rotora na raskrižjima.- Radovi su ugovoreni s izvođačima radova, PZC-om d.o.o. za Đakovo 1 i tvrtkom Strabag d.o.o. za Đakovo 2, te su oni na kružnom toku Đakovo uvedeni u posao sredinom srpnja, a na kružnom toku Đakovo 1 sredinom kolovoza - ističu u Hrvatskim cestama.

Ukupna vrijednost radova na kružnom toku Đakovo 1 je 4,17 milijuna, a na rotoru Đakovo 2 iznosi 2,43 milijuna kuna. Ugovoreni je rok za završetak za oba kružna toka pet mjeseci, poručili su iz Hrvatskih cesta.



Suzana Župan
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike