Regija
PETA U HRVATSKOJ, ALI PRVA SAMOPOSLUŽNA I AUTOMATIZIRANA

U Slavonskom Brodu otvorena punionica na stlačeni prirodni plin
Objavljeno 26. listopada, 2021.
SLAVONSKI BROD - U Slavonskom Brodu u utorak je otvorena punionica na stlačeni prirodni plin, peta u Hrvatskoj, ali prva samoposlužna i potpuno automatizirana. Navedeni energent prirodni je plin komprimiran na 250 bara, a njegovo izgaranje manje šteti okolišu (manje dušikovih oksida, ugljičnog monoksida i krutih čestica PM-a). Stlačeni prirodni plin zauzima malo prostora, pa je prikladan za gorivo za osobne automobile, ali i za vozila gospodarske namjene, kao što su kamioni i autobusi. Korištenjem ovog energenta ostvaruju se i znatne financijske uštede, od 30 do 40 posto, u odnosu prema vozilima koja pogone benzinski i dizel-motori. Punionica je smještena na dobrom prometnom položaju, u blizini važnih prometnica - autoceste A3 (Bregana - Zagreb - Lipovac), i državne ceste D5 (povezuje Mađarsku i BiH). Radovi na punionici počeli su u lipnju 2020., a investicija je vrijedna 3,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Investiciju i njezino značenje za Slavonski Brod na otvorenju je prezentirao Dalibor Bukvić, direktor Brod-plina, a tehnološki aspekt funkcioniranja objasnio je Krešimir Marijanović, voditelj projekta gradnje. Punionicu je službeno otvorio gradonačelnik Mirko Duspara.

Radno vrijeme punionice je od 0 do 24 sata, a nalazi se u Ulici Trešnjica 7. Budući da je u cijelosti automatizirana i samoposlužna, plaćanje je moguće isključivo bankovnim karticama. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike