Regija
U VALPOVU JE USPJEŠNO ZAVRŠEN DVOGODIŠNJI PROJEKT

Proactiva omogućila premošćivanje kroničnog nesklada na tržištu rada
Objavljeno 26. listopada, 2021.
VALPOVO - Dovršeno osposobljavanje za CNC operatere, elektromontere i web-dizajnere, kao i informatičko opismenjivanje za nezaposlene, najveća je vrijednost "Proactive - lokalne inicijative za zapošljavanje na području Valpovštine", projekta koji je službeno završio u Valpovu, a u sklopu kojeg je nabavljena računalna oprema za učionicu valpovačke srednje škole, održane su animacijsko-motivacijske aktivnosti za osnovnoškolce Valpoštine i pokrenuta web-platforma "Klub za zapošljavanje".

Partneri su u tom iznimno važnom i rijetkom projektu na tim prostorima, koji je omogućio premošćivanje nesklada na tržištu rada, prema priopćenju Marka Mandića, uz Grad Valpovo kao nositelja, Lokalna razvojna agencija Valpovo-Petrijevci, tvrtka Harburg-Freudenberger i TEO-Belišće, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Srednja škola Valpovo.

Ravnateljica Srednje škole Valpovo Svjetlana Kalpić naglasila je da je projekt bio vrlo koristan i za valpovačku strukovnu školu i za lokalnu zajednicu, jer je cilj bio povezati srednje strukovno obrazovanje s tržištem rada, potaknuti učenike na upis u strukovna zanimanja i realizirati prilagođene programe osposobljavanja za nezaposlene. "Do sada je pet polaznika dovršilo programe osposobljavanja, a dvoje je već pronašlo i posao u tvrtkama u kojima je odrađivalo praktični dio edukacije", kazala je ravnateljica škole, čiji su nastavnici sudjelovali u izradi kurikula za osposobljavanje za poslove izrade razvodnih elektroormara, koji je verificirala i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Srednja škola je preko Proactive opremljena s 15 kompleta računala, a njezini su učenici u animacijsko-motivacijskim aktivnostima osnovnoškolcima približili sve prednosti strukovnog obrazovanja. Petnaest web-dizajnera i deset sudionika informatičkog opismenjivanja uspješno je završilo edukaciju, a Ana Vuković, iz tvrtke Harburg-Freudenberger, istaknula je kako je dvoje polaznika uspješno odradilo praksu u njihovu trening-centru, a jedan od njih potom je i trajno zaposlen.

Praktični dio edukacije trajao je 116 sati, kada su polaznici odrađivali vježbe na CNC tokarilici i CNC glodalici. "Slobodno možemo reći da je cilj projekta ispunjen, jer je nezaposlena osoba pronašla posao, a mi smo dobili stručni kadar koji nam je trebao", kazala je Vuković, naglasivši kako je Proactiva donijela samo pozitivne stvari. Njezinim željama da bude još ovakvih projekata pridružio se i Filip Benić, iz tvrtke TEO, u kojoj su praksu odrađivali sudionici programa za montera elektroormara, a u kojoj je također jedan polaznik zaposlen na neodređeno nakon dovršetka osposobljavanja, priopćeno je s konferencije Proactive, na kojoj je o njezinim pozitivnim učincima govorila i Lidija Vidošić, voditeljica HZZ-a Ispostave Valpovo.

Zahvaljujući Proactivi, dosadašnji posao HZZ-a koji se odnosi na obavještavanje nezaposlenih o dostupnim edukacijama sada će dijelom preuzeti i Klub za zapošljavanje - online platforma koja će usmjeravati i savjetovati pojedince u traženju posla, a pritom i pratiti potrebe u gospodarstvu, prepoznavajući potrebe poslodavaca Valpovštine. L. Aničić
15

web-dizajnera i 10 sudionika informatičkog opismenjivanja završilo je edukaciju

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike