Osijek
POZIV IZ GD-A CRVENOGA KRIŽA OSIJEK

Smanjene doze 0 i A
grupe, darujte krv
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Unatoč jučer objavljenim pozitivnim brojkama o dobrovoljnom davanju krvi, iz Gradskog društva Crvenog križa Osijek podsjećaju da su zalihe krvnih grupa 0 i A smanjene. Razlog tome iznimno je velika potrošnja, stoga se mole svi koji mogu i žele dati krv da se odazovu u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek.

Ondje je, naime, moguće dati krv prema uobičajenom rasporedu. Ponedjeljkom i petkom krv je moguće dati od 7.30 do 14.30, a utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati. Želite li krv dati danas, to možete učiniti gotovo cijeli dan, odnosno od 7.30 do 18.30.

No, osim izravno na Klinici za transfuziju Kliničkog bolničkog centra Osijek, krv će biti moguće dati i u subotu, kad je, tradicionalno, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Osijek organizirano dobrovoljno davanje krvi u TC-u Portanova. Ondje će onaj tko želi moći dati krv od 16 do 19 sati.

Valja podsjetiti da je od svih krvnih grupa najčešći nedostatak krvnih grupa 0 i A. Iz Gradskog društva Crvenoga križa Osijek također podsjećaju i na velike potrošnje tijekom, primjerice, raznih operativnih zahvata, odnosno tijekom prometnih nesreća, a što u posljednje vrijeme nije rijetkost. Samo jedan bolesnik može odnijeti i nekoliko desetaka doza krvi, stoga se mole svi dobrovoljni davatelji, ali i oni koji to tek žele postati, da se još jednom odazovu pozivu. Svojim darivanjem svakako će pomoći onima kojima je pomoć potrebna i pridružiti se velikoj humanoj obitelji dobrovoljnih davatelja krvi, a u svrhu da zalihe krvi spomenutih krvnih grupa ne budu još niže, odnosno da ih bude dostatno za sve one koji ih zatrebaju. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana