Crna kronika
NA ULAZU U VINKOVCE

Pijan i drogiran usmrtio biciklista autom i pobjegao
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Tri sata nakon smrti biciklista policajci su u Vinkovcima pronašli i uhitili odbjeglog vozača

Vukovarsko-srijemska policija imala je u ponedjeljak navečer dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti, s tim da je u prvoj biciklist poginuo, a vozač koji ga je udario pobjegao, dok je u drugoj alkoholizirani biciklist skrivio nesreću u kojoj je zadobio teške ozljede.



Nesreća u kojoj je smrtno stradao 54-godišnji biciklist dogodila se na dionici Vinkovci - Županja, na samom ulazu u Vinkovce, oko 18.40 sati. Očevidom, kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati vozač, krećući se vozilom desnim prometnim trakom, nije prilagodio brzinu kretanja gustoći prometa te dolaskom pred ulaz u Vinkovce, prednjim desnim dijelom vozila, bez kočenja, naletio na stražnji dio bicikla kojim je u istom smjeru upravljao 54-godišnji biciklist iz Privlake i pritom na sebi imao reflektirajući prsluk. Nakon udara nepoznati vozač, bez zaustavljanja radi pružanja pomoći biciklistu, nastavlja kretanje u smjeru Vinkovaca. Zbog teških ozljeda biciklist je preminuo na mjestu događaja.

PU vukovarsko-srijemska je odmah nakon saznanja da je krivac nesreće pobjegao uputila lokalnim medijima apel da se građani koji su svjedočili ovom nesretnom događaju jave policiji o kojem je vozilu riječ ili su, možda, zapisali oznake s registracijske pločice. Već u 22 sata u Vinkovcima su policijski službenici pronašli vozilo i muškarca kojeg se sumnjiči da je izazvao ovu prometnu nesreću. Muškarac je uhićen, a vozilo i bicikl prevezeni u prostor policije radi provođenja daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

- Ispitivanjem prisutnosti alkohola i droga u organizmu uhićenika utvrđena je prisutnost alkohola od 1,40 promila te droge amphetamin. Glede utvrđivanja koncentracije alkohola u krvi i prisutnosti opojnih droga u trenutku prometne nesreće u prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije uzeti su uzorci krvi i urina – kaže Martina Halas, policijska službenica za odnose s javnošću dodajući čitav niz preporuka i savjeta za bicikliste čijom se primjenom povećava sigurnost biciklista. Vozači bicikla, podsjeća Martina Halas, najčešće su djeca ili mlade osobe bez položenog vozačkog ispita ili pak osobe starije od 60 godina.

Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske, kaže kako je u prošloj, 2020. godini bilo 11 poginulih u osam prometnih nesreća, a isti broj je i u ovoj godini, dakle u prvih nepunih 10 mjeseci.


Miroslav Flego
PIJAN PAO S BICIKLA U KANAL
Ni ove ni prošle godine nije bilo slučaja u Vukovarsko-srijemskoj županiji da netko skrivi prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama pa pobjegne. Inače, oko 19.45 dogodila se druga prometna nesreća u kojoj je teže ozlijeđen biciklist. Naime, 53-godišnjak iz Tordinaca, s prisutnošću alkohola u organizmu respektabilnih 2,47 promila upravljao je tehnički neispravnim biciklom te dolaskom pred obiteljsku kuću, skretanjem s kolnika na kolni prilaz gubi ravnotežu i slijeće u odvodni kanal. Pri padu je teže ozlijeđen, a utvrđeno je i kako za vrijeme upravljanja biciklom nije koristio reflektirajući prsluk ni odjeću s reflektirajućim oznakama. Bez obzira na to što je ozlijeđen, slijedi policijska prijava.

Najčitanije iz rubrike