Kultura
POČINJU 27. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

U Vinkovcima Miri Gavranu nagrada za životno djelo
Objavljeno 27. listopada, 2021.
Od 27. do 29. listopada u Vinkovcima se održavaju, sada već tradicionalni, 27. Dani Josipa i Ivana Kozarca, posvećeni književnom radu i izvanknjiževnom djelovanju ove dvojice znamenitih Vinkovčana, o kojima se uvijek ima što novoga reći. Prvog dana, u srijedu, na programu je u Šumarskom društvu u Vinkovcima predavanje dr. Anice Bilić o kodovima odijevanja u opusu Josipa Kozarca, u četvrtak je u OŠ Vladimira Nazora u Vinkovcima hommage uz 20. godišnjicu smrti vinkovačkog pjesnika za djecu Nikole Jukića, a popodne je na vinkovačkom Gradskom groblju polaganje vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca, Nikole Jukića i Miroslava Slavka Mađera. U petak, trećeg i posljednjeg dana Dana Kozaraca, priredba je "Živi kapitali" u spomen na dvojicu slavonskih i hrvatskih pisaca na kojoj će sudjelovati čitajući i interpretirajući svoje radove brojni hrvatski literati i književni znanstvenici – Josip Cvenić, Miro Gavran, Marko Gregor, Krešimir Nemec, Franjo Nagulov, Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Tomislav Žigmanov. "Živi kapitali" će se održati s početkom u 15.45h na otvorenom, na Trgu bana Šokčevića, ali u slučaju kiše u dvorani Gimnazije Matije Antuna Reljkovića. Središnja priredba je u petak u 17 sati u dvorani hotela Slavonija - dodjela godišnjih nagrada Dana Josipa i Ivana Kozarca i obilježavanje 40 godina vinkovačke izdavačke kuće Privlačica, organizatora Kozarčevih dana i jednog od inicijatora i osnivača manifestacije.

Dobitnik nagrade za životno djelo je Miro Gavran, za knjigu godine nagrađeni su Krešimir Nemec za znanstveni rad "Leksikon likova iz hrvatske književnosti" i Julijana Matanović za roman "Djeca na daljinu". Povelje uspješnosti dobili su Mirjana Repanić Braun i Mario Braun za zajednički rad "Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku" te Paula Rem za knjigu "U ime kapitala". U programu će sudjelovati istaknuti književnici i književni znanstvenici i kritičari, akademici Josip Bratulić, Dubravka Brezak Stamać, Krešimir Nemec i Pavao Pavličić, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, politologinja Zdenka Buljan, Miro i Mladena Gavran, Ružica Pšihistal, a domaćin je Martin Grgurovac. U glazbenom dijelu nastupaju trio Zlatne godine, Marinko Blažinkov, Ante Blažević i Josip Paulić.

Manifestaciju posvećenu hrvatskim književnicima, Josipu (Vinkovci, 1858. - Koprivnica, 1906.) i Ivanu Kozarcu (Vinkovci, 1885. - 1910.) utemeljili su Društvo hrvatskih književnika, Slavonska naklada Privlačica, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume, a sve radi proučavanja, promicanja i vrednovanja književnih opusa zavičajnih književnika. M.Flego
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike