Regija
ZNANSTVENO I ZANIMLJIVO O KRALJICI JESENI

Predstojeći vikend u Požegi Festival buče
Objavljeno 26. listopada, 2021.

POŽEGA - Za bundevu  ili buču kažu da je kraljica jeseni, a koliko je višestruko vrijedna namirnica pokazat će idući vikend na Festivalu buče u Požegi, koji organiziraju Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske i Turistička zajednica Grada Požege pod pokroviteljstvom Grada Požege, Požeško-slavonske županije i Veleučilišta u Požegi.


U petak 29. listopada je organiziran Stručni skup – BUČA od polja do stola, turistička valorizacija buče i bučinih proizvoda. Predavači koji sudjeluju na stručnom skupu predstavit će znanstveno utemeljene činjenice koje potvrđuju dobru i još nezavršenu priču o buči, kraljici jeseni. U subotu 30. listopada BUČART, događaj posvećen buči, bučinom ulju, bučinim proizvodima, a namijenjen svim uzrastima, posebno djeci koji će se održati na dječjem igralištu Pod gradom. Poziv na ove događaje uputili su na konferenciji za novinare dr. sc. Borislav Miličević, zamjenik gradonačelnika Požege, Silvija Podoljak, direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Požege i Nives Lovrić, direktorica Grbić d.o.o. i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske, te upraviteljica Zadruge Crna. Već 20 godina radimo na promociji buče i bučinog ulja jer još uvijek proizvodi te vrste nisu dovoljno zastupljeni na tržištu, iako imaju brojne potencijale pa i one turističke.” rekla je Grbić.


” Buča je jedna od najvrjednijih namirnica i proizvodi iz buče su danas u gotovo svim prehrambenim proizvodima. Iznenađujuće je koliko je široka primjena buče danas. Stoga, u ovo jesenje vrijeme slaviti buču, organizirati festival buče svima nam je na ponos. Nije to samo festival buče, to je festival rada i plodova rada ljudskih ruku,” rekao je zamjenik gradonačelnika Miličević.
Što sve mogu vrijedne ruke napraviti od buče pokazat će izviđači, Učenička zadruga Cucurbita, udruga Slama Land Art, učenici, djeca iz dječjih vrtića i brojni proizvođači na prodajno – izložbenim štandovima i radionicama na prostoru dječjeg igrališta Pod gradom. (B.S.T.)

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

MATICA UMIROVLJENIKA

Prijave za izlet na Jankovac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli