Kultura
U BELIŠĆANSKOM MUZEJU DVA PROJEKTA

Sanacija, uređenje, ali i - digitalizacija
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Obnovit će se zgrada, izvršiti hidroizolacija zidova te provesti unutrašnje i vanjsko uređenje fasade i vanjskog stubišta

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Muzeju Belišće dva vrijedna projekta preko programa javnih potreba u kulturi za 2021. godinu. Odobreni projekti su Sanacija, hidroizolacija i uređenje zidova Muzeja Belišće i projekt Digitalizacija Muzeja Belišće.



Zaštita baštine


- Projektom Sanacija, hidroizolacija i uređenje zidova Muzeja Belišće obnovit će se zgrada Muzeja, izvršiti hidroizolacija zidova te provesti unutrašnje i vanjsko uređenje fasade i vanjskog stubišta. Također će se urediti dvije unutrašnje prostorije u kojima su oštećenje zidova i podova najizraženiji i promijeniti vanjska i unutrašnja stolarija. Tim radovima Muzej će dobiti potpuno uređen prostor za stalni postav bez vlage te bez mogućnosti oštećenja i uništavanja vrijedne muzejske građe. Projekt vrijedan 482.707 kuna financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija u iznosu od 200.000 kuna i Grada Belišća u iznosu od 282.707 kuna. Radovi su započeli 1. rujna, a njihov završetak očekuje se početkom studenoga - otkriva nam ravnateljica Muzeja Belišće, Nada Milas Bosanac.

Ravnateljica također naglašava da drugim projektom, Digitalizacijom Muzeja Belišće, započinje digitalizacija muzejske građe kako bi se vrijedna baština zaštitila, ali i što bolje prezentirala široj javnosti. Projektom se nastoji osigurati dostupnost usluge Muzeja i njegova vidljivost izvan lokalnih granica, očuvanje izvornika kulturne baštine te sve značajnija potreba za poboljšanjem pristupa građi i njezina dostupnost u digitalnom obliku u svrhu prezentiranja javnosti i njezina korištenja u svrhe istraživanja. Vrijednost tog projekta je 15.000 kuna, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija u iznosu od 10.000 kuna i Grada Belišća s 5000 kuna. Potrebno je naglasiti da se projekt digitalizacije nastavlja i u 2022. godini, odnosno do trenutka potpune digitalizacije muzejske građe.

Spomen vlak


Valja podsjetiti i na to da Muzej Belišće po svom sadržaju i tematici nema analogije s drugim muzejima u regiji, a upisan je u registar muzeja kao pokretni spomenik. Muzejska zbirka u Belišću otvorena je 30. travnja 1975. u povodu 90. obljetnice Belišća u jednoj od najstarijih stambenih zgrada Belišća, a osnovalo ju je Društvo prijatelja starina Belišće.Muzeju pripada i kompozicija Spomen-vlaka, bivše uskotračne željeznice koja se u vrijeme otvaranja Muzeja nalazila na nekadašnjoj željezničkoj stanici Belišće, a koja se trenutačno nalazi na restauraciji i nakon toga seli se na novu lokaciju u šire gradsko središte.

Karakter Muzeja je specifičan: industrijsko-tehnički, usko vezan uz razvoj tvrtke i naselja te ima spomenička svojstva republičkog značaja i upisan je u registar muzeja kao pokretni spomenik 1983. godine. S 802 izložena eksponata prikazuje: razvoj industrije po pojedinim granama djelatnosti, razvoj naselja i društveni život te kao izdvojenu zbirku na vanjskom prostoru Spomen-vlak. Muzej "Belišće" Belišće zauzima šest prostorija jedne od najstarijih zgrada Belišća koja bi uskoro trebala zasjati novim sjajem.

Svoju modernu transformaciju Muzej je dočekao 2016. godine. Zgrada Muzeja kao i dvije najstarije zgrade u sklopu kompleksa zgrada u “Pekmez ulici” u Belišću 2015. godine potpuno su obnovljene u okviru europskog ILPAN projekta prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska čiji je cilj industrijsku baštinu pokazati kao novu turističku ponudu. Tako se dosadašnja, obnovljena zgrada Muzeja koristi za izlaganje industrijske baštine ovog kraja, a ostali muzejski sadržaji postavljeni su u jednoj od najstarijih kuća u Belišću te posjetitelji tamo mogu pogledati postav sa sadržajima iz kulturnog, društvenog i sportskog života grada i prigradskih naselja, ali i izložbu prapovijesnih eksponata.



Lidija Aničić
u registar
UPISAN KAO

POKRETNI

SPOMENIK

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike