Novosti
PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA LOKALNE VLASTI

Pristupačnost i mobilnost najveći su problemi osoba s invaliditetom
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Nepristupačnost javnih površina (nogostupi, trgovi, pješački prijelazi, rubnjaci, parkirališta, prometna signalizacija), nepristupačnost objekata u kojima se nalaze ustanove i institucije lokalne uprave i samouprave koje pružaju različite usluge i važne su za svakodnevni život građana (primjerice ljekarne, domovi zdravlja, komunalne tvrtke, upravni odjeli...) te nepristupačnost različitih usluga i sadržaja u svim životnim područjima (sport, kultura, zabava, turizam...), samo je dio istaknutih problema s kojima se u svakodnevnom životu najčešće susreću osobe s invaliditetom na području pet slavonskih županija, a na koje je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak u svom priopćenju upozorila njihove lokalne i regionalne uprave. Riječ je o problemima zbog kojih se 103 tisuće osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, koliko ih živi na području pet istočnohrvatskih županija, u protekle tri godine obratilo Područnom uredu za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Pravobraniteljica Slošnjak uputila je preporuku lokalnim vlastima da donesu strateške dokumente kojima će se odrediti prioriteti i primjerene mjere kojima će se poboljšati položaj osoba s invaliditetom u svakoj pojedinoj općini, gradu i županiji. "Konkretni ciljevi i primjerene mjere najbolje se mogu definirati isključivo kroz otvorenu komunikaciju i suradnju sa samim osobama s invaliditetom koje žive na određenom području. Ukazano je na obvezu bezuvjetnog poštivanja propisa kojima su određeni obvezni elementi pristupačnosti te je preporučeno provođenje strožeg nadzora nad izvođačima radova. Također je predloženo osiguranje posebne proračunske stavke putem koje će biti dostupna financijska sredstva za uklanjanje građevinskih i drugih prepreka te je ukazano na mogućnosti koje se pružaju kroz sredstva europskih i nacionalnih fondova. Preporuke se odnose i na osiguranje prilagođenog prijevoza te pristupačnost javnog prijevoza osobama s invaliditetom", stoji u priopćenju pravobraniteljice.

Poseban naglasak stavljen je na ulogu lokalnih udruga čije su aktivnosti i sadržaji koje organiziraju često jedini oblici uključivanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u društveni život. T.Prusina
NEDOVOLJNO RAZVIJENE USLUGE
Pritužbe koje je osječki ured zaprimao odnose se na nedovoljnu razvijenost i rasprostranjenost usluga koje su od životnog značaja za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Primjerice osobna asistencija, pomoć u kući, boravak i smještaj, organizirano stanovanje, različiti oblici podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Ove usluge, naime, osiguravaju i omogućavaju samostalan i dostojan život, kao i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu, odnosno nužne su za očuvanje zdravlja i razvoj djece s teškoćama u razvoju. Osim toga upozorava i na nepoštivanje propisa koji uređuju rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom u tijelima jedinica lokalne samouprave i pravnim osobama u njihovu vlasništvu.