Osijek
PRAVOBRANITELJ ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Kvalitetu života podići i europskim sredstvima
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Nepristupačnost javnih površina, nepristupačnost objekata u kojima se nalaze općinske, gradske i županijske ustanove i institucije koje pružaju različite usluge, a važne su za svakodnevni život građana te nepristupačnost različitih usluga i sadržaja u svim životnim područjima, kako i potreba donošenja strateških dokumenata kojima će se odrediti prioriteti i primjerene mjere kojima će se poboljšati položaj osoba s invaliditetom - ovo su osnovni problemi, a potom i preporuka koje je svim općinama, gradovima i županijama Slavonije, Baranje i Srijema uputila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Tijekom gotovo tri godine rada Područnog ureda institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, identificirani su najučestaliji problemi s kojima se osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i članovi njihovih obitelji najčešće susreću u svakodnevnom životu i radu na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Područje je to na kojemu živi više od 103.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Predloženo je osiguranje posebne proračunske stavke putem koje će biti dostupna financijska sredstva za uklanjanje građevinskih i drugih prepreka te je ukazano na mogućnosti koje se pružaju kroz sredstva europskih i nacionalnih fondova. Preporuke pravobraniteljice odnosile su se i na osiguranje prilagođenog prijevoza te pristupačnost javnog prijevoza osobama s invaliditetom. Poseban naglasak stavljen je na ulogu lokalnih udruga koje su na sebe preuzele golem teret osiguravanja i pružanja svih onih usluga koje nisu osigurane od strane državnih, regionalnih i lokalnih institucija. Preporuka nositeljima regionalne i lokalne vlasti je da prilikom provođenja predloženih mjera i aktivnosti uspostave otvorenu komunikaciju i suradnju s predstavnicima osoba s invaliditetom svih vrsta oštećenja. Naime, samo uključivanjem osoba s invaliditetom u procese planiranja i odlučivanja o svim pitanjima od njihova interesa moguće je donijeti odluke i mjere kojima će se osigurati dostojan život svih naših sugrađana.

Naposljetku, pravobraniteljica Slonjšak pozvala je i medije da prate i propitkuju nositelje lokalne i regionalne vlasti o tome što poduzimaju kako bi deklarativna opredijeljenost za prava osoba s invaliditetom bila prenesena u konkretne postupke kojima se izjednačavanju njihove mogućnosti za uključenost u sve životne aktivnosti. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike