Osijek
DAN DARIVATELJA KRVI U RH

Tijekom godine ukupno darovali 4500 doza krvi
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Nitko u posljednjih 45 godina nije preminuo zbog nedostatka krvi, to je razlog za ponos

Ukupno 93 dobrovoljna davatelja krvi u ponedjeljak su u Nadbiskupskom vikarijatu primila zahvalnice i priznanja. Tijekom godine ti su heroji ukupno dali više od 4500 doza krvi, a ta plemenita akcija nije jenjavala ni početkom pandemije. Istaknuo je to najprije predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, dr. med. Josip Jelić, naglasivši da 25. listopada, kada se u Hrvatskoj obilježava Dan darivatelja krvi, on smatra blagdanom, posebice zbog činjenice da se poštovanje darivateljima odaje u Osijeku.



- Fenomen je što je u Slavoniji najveći postotak žena koje dobrovoljno daju krv, no nije to sve, jer je Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek pri vrhu po broju darivatelja. Zajedno s još 108 gradskih društava pridonosi činjenici da smo jedini samodostatni u cijeloj jugoističnoj Europi. To znači da svaki pacijent, svaki unesrećeni, rođeno dijete ili trudnica mogu računati na krv i nitko zbog nedostatka krvi nije preminuo u posljednjih 45 godina – poručio je Jelić, posebno pohvalivši učenike osječke Medicinske škole, koji su, tek napunivši 18 godina, svoju punoljetnost obilježili spašavanjem ljudskih života, odnosno davši krv.

Valja naglasiti da je HCK u akcijama darovanja u godinu dana prikupio 142.265 doza krvi, a u Hrvatskoj ih je ukupno prikupljeno 176.938. V. d. ravnatelja GD-a Crvenoga križa Osijek Martina Hećimović zahvalila je svim prisutnim herojima, ali i “crvenokrižašima” koji zajedno s djelatnicima Klinike za transfuzijsku medicinu osječkoga KBC-a uspijevaju organizirati akcije DDK-a, uz redovitu promociju i animaciju mladih. To ne znači, kaže, da i stariji ne daju krv prvi put, a među davateljima je bio i 61-godišnji djelatnik KBC-a Osijek Miodrag Čučković, koji je krv dao respektabilnih 157 puta.

- Sjećam se kad je naša šefica, 1983., upitala hoćemo li se odazvati, a kad sam počeo davati krv, nisam prestao. Zacrtao sam si da ću doći do 200, ako me zdravlje posluži, a, hvala Bogu, za sada je odlično. Štoviše, nakon što dam krv mogu odraditi i trening i svakome bih preporučio da bar jednom ode dati krv, jer na taj način kontrolira i svoje zdravlje – poručio je Čučković. I Osječanin Bogdan Trišić među nagrađenima je za darovanje krvi, što je učinio čak 125 puta. Povod prvome davanju bio je ranjavanje prijateljice tijekom Domovinskoga rata i od tada, vodeći se mišlju da i njemu samome već sutra možda zatreba krv da bi spasio život, neumorno krv daruje drugima. Također, poziva sve koji se još nisu odlučili na darovanje krvi da to učine, jer svatko tko je dobrovoljni davatelj, kaže Trišić, osjeća se sretno i zadovoljno.

A dobrovoljni davatelji krvi okupljeni u Vikarijatu spasili su brojne živote. U ime KBC-a, ali i svih pacijenata koji su ondje zatrebali krv čestitao im je i prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije.

- Vaša je zasluga što je i u doba pandemije koronavirusa krvi dovoljno i što je omogućena zdravstvena zaštita svim bolesnicima. Pokazali ste bezrezervno zalaganje i upravo potvrđujete da su dokaz djela, a ne riječi. Bez vaše krvi liječenje u zdravstvenom sustavu nije moguće i čestitam i zahvaljujem svima – naglasio je dr. Drenjančević.



Marija Mihelić
U ime Osječko-baranjske županije svim davateljima krvi čestitke i zahvalu uputio je i dožupan Josip Miletić

JEDNOSTAVNO, A PLEMENITO
- Neka naši davatelji ostanu ovakvi kakvi jesu, jer su takvi najbolji – poručila je dogradonačelnica Jasenka Crnković i u ime Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Radića zahvalila dobitnicima priznanja i zahvalnica. Dodala je da je darovanje krvi jednostavan, a plemenit čin.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike