Svijet
UN: RASTE EMISIJA STAKLENIČKIH PLINOVA

Svijet daleko od klimatskih ciljeva
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO), upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.

Izvješće Svjetske meteorološke organizacije pokazalo je da je razina ugljikovog dioksida porasla na 413,2 čestica na milijun u 2020. godini. Veći je to porast od prosječne stope rasta u posljednjem desetljeću, unatoč privremenom padu emisija tijekom zatvaranja zbog epidemije bolesti COVID-19. Čelnik te agencije UN-a Petteri Taalas kazao je da će spomenute brojke dovesti do porasta temperatura "daleko iznad" cilja iz Pariškog klimatskog sporazuma 2015., koji predviđa porast od 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijske razine. "Daleko smo od toga. Moramo ponovno razmotriti naše industrijske, energetske i transportne sustave te način života", rekao je Taalas, pozvavši na "dramatično povećanje" obveza na konferenciji COP26 koja počinje 31. listopada.

Ona će se održati u Glasgowu, gdje će se raspravljati o djelovanju s ciljem suzbijanja globalnog zatopljenja. Predsjedavajući, Britanac Alok Sharma, ocijenio je da će biti "teže" postići dogovor nego u Parizu. Britanski premijer Boris Johnson smatra da će za dogovor biti potrebne žrtve. "Svatko će morati pristati učiniti nešto teško, bilo to gašenje termoelektrana na ugljen, davanje novca kako bi se pomoglo zemljama u razvoju, ili korištenje električnih vozila", ističe.

Godišnje izvješće agencije sa sjedištem u Ženevi mjeri atmosfersku koncentraciju ugljikovog dioksida, metana i dušikovog oksida, plinova koji zagrijavaju planet i izazivaju ekstremne vremenske pojave. Ono je potvrdilo da gospodarsko usporavanje tijekom pandemije "nije imalo vidljiv utjecaj na atmosferske razine stakleničkih plinova i njihove stope rasta". Prvi podaci pokazuju da je razina ugljikovog dioksida, plina koji najviše pridonosi zagrijavanju, nastavila rasti u 2021. godini. H
ZABRINUTOST ZA USPJEH SAMITA
Jako sam zabrinut, jer može proći loše. Moguće je da ne postignemo dogovore koji su potrebni. To je jako, jako teško, ali mislim da je moguće, rekao je Boris Johnson o šansama da samit o klimi u Glasgowu bude uspješan. Britanska vlada nastojat će uvjeriti gotovo 200 zemalja da učine više kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova i globalno zagrijavanje ograničilo ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsku eru, kako je predviđeno Pariškim sporazumom. To je "možda najvažniji samit u ovoj zemlji u našem životu", kaže Johnson.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike