Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA O OVRHAMA I UBRZAVANJU POSTUPAKA

Početkom godine neriješenih predmeta bilo je 460 tisuća, planiramo smanjenje tog broja
Objavljeno 25. listopada, 2021.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u ponedjeljak da će sljedećih dana održati sastanak s predsjednikom Vrhovnog suda Radovanom Dobronićem. "Smatram da imamo kvalitetan zakonodavni okvir, koji je utemeljen i na praksi europskih sudova, što je potvrdio i Ustavni sud RH", izjavio je Malenica komentirajući Dobronićevu najavu da će sazvati Opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha. Dobronić je u nedjeljnom intervjuu ustvrdio da se u trenutnoj proceduri ovrhe potrošača krše pravila EU-a.



"Ministarstvo je, naravno, otvoreno za sve sugestije i izmjene s ciljem da imamo kvalitetniji zakonodavni okvir", poručio je Malenica i ponovio da je izmjenama Ovršnog zakona prošle godine uveden niz socijalnih kriterija u provođenju ovrha. Dodao je da je sudska zaštita osigurana svim strankama, bez obzira na to što postupak provode javni bilježnici kao povjerenici suda.

Ministar je komentirao i Dobronićev stav da je pozdrav "za dom spremni" nedopustiv u svakoj prilici. "Ja sam više puta ponovio da imamo dostatan pravni okvir za kažnjavanje osoba koje se koriste ustaškim znakovljem", kazao je, dodavši da bi pravnoj sigurnosti građana zasigurno pridonijelo ujednačavanje sudske prakse.

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, uz ministra Malenicu, sudjelovali su predsjednik Vrhovnog suda, pravosudni službenici, glasnogovornici suda, novinari, a ministar uprave okupljenima je predstavio dosadašnje i buduće izmjene zakona. "Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe, ali i da nizom aktivnosti koje poduzimamo vratimo povjerenje građana u institucije. Učinit će se to raznim izmjenama zakona, reformama i ulaganjima, za koje je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti osigurano 740 milijuna kuna. Cilj je i ubrzati donošenje odluka", kazao je Malenica, dodavši da je početkom ove godine bilo 460 tisuća neriješenih predmeta. "Svjesni smo velikog broja neriješenih predmeta, ali i dugotrajnosti sudskih postupaka", kazao je, no napomenuo je da su zbog toga pokrenuti akcijski planovi koji na individualizirani način za svaki sud u Hrvatskoj nastoje riješiti taj problem. "Krajem ove godine nadamo se smanjiti broj neriješenih predmeta", poručio je Malenica. H
Ivan Malenica

ministar pravosuđa i uprave

Svakako nam je cilj da u 2025. godini imamo brzo, učinkovito i moderno pravosuđe.

Možda ste propustili...