Ekonomija
OTKUPIT ĆE VIŠE OD 10.000 TONA JABUKA

Najviše će jabuka u izvoz na istočna tržišta i u Skandinaviju
Objavljeno 26. listopada, 2021.
Vodeća tvrtka za otkup i plasman voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, plan im je, kako su objavili, na strana tržišta plasirati oko 2000 tone konzumne jabuke, a najveće količine hrvatske jabuke bit će izvezene na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Egipta i drugih afričkih zemalja, ali i na tržište Skandinavije. Inače ENNA Fruit i ove godine, u dogovoru s domaćim proizvođačima i svojim kupcima, vodećim trgovačkim lancima, tijekom listopada promovira domaću proizvodnju na Danima domaće jabuke, s ciljem povećanja prodaje hrvatske jabuke.
"Nadamo se da će promociju domaće jabuke podržati svi trgovački lanci koji posluju na hrvatskom tržištu, s ciljem poticanja domaće proizvodnje. Ove godine proizvodnja jabuka u EU-u procjenjuje se na 11,7 milijuna tona. To je, prema službenim podatcima Svjetske udruge industrije jabuka i krušaka (WAPA-e), povećanje od milijun tona u odnosu prema 2020. godini. U Hrvatskoj se također bilježi povećanje uroda s 55.000 na 65.000 tona, kolika je procjena za ovu godinu", objavili su iz ENNA Fruita.
"Očekujemo da će ove godine domaća proizvodnja biti dostatna za hrvatske potrebe (čak i uz izvoz na brojna tržišta), pri čemu će proizvedene količine baznih sorti (zlatni delišes i idared) zasigurno dostajati, ali će možda nedostajati manje količine slabije zastupljenih sorti (granny smith i sl…)", ističu u ENNA Fruitu.
Iz tvrtke naglašavaju kako su u odnosu prema prošloj godini, zbog posljedica mraza koji je proljetos zahvatio voćke u visokoj fazi cvjetanja, jabuka ove jeseni nešto sitnije, ali iznimne kvalitete. Vodeće sorte jabuka ove su godine nešto skuplje, pod utjecajem kretanja na europskom i svjetskom tržištu te globalnih poremećaja na tržištu hrane.
"S neznatno višim cijenama proizvođači i otkupljivači žele odgovorno upravljati domaćim lagerima te u svakom trenutku odgovoriti zahtjevima tržišta kako ne bi došlo do nestašica na tržištu i pada potrošnje jabuka. Iako je Hrvatska na otvorenom EU tržištu, postojeći uvoz jabuka, koje najviše dolaze iz Poljske, Austrije, Slovenije i zemalja bivše Jugoslavije, ne ugrožava domaću proizvodnju, kao što je to bilo prijašnjih godina. Razlog za to su upravo napori svih proizvođača, otkupljivača i trgovaca da zajednički nastupaju na tržištu i više rade na promociji domaćih sorti jabuka – po uzoru na druge, razvijene države EU-a, koje niz godina provode nacionalne promotivne kampanje", naglašavaju u ENNA Fruitu. Z.Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike