Autoglas
ODLIČNI REZULTATI JUŽNOKOREJSKOG DIVA

Kia je ostvarila povijesno najveći tržišni udio u Europi
Objavljeno 26. listopada, 2021.

Prema podatcima koje je nedavno objavilo Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), Kia je ostvarila povijesno najveći tržišni udio u Europi (Kia tu ubraja zemlje članice EU-a, EFTA-e i Veliku Britaniju). Njezin je tržišni udio u trećem kvartalu ove godine iznosio 4,2 %. Te su brojke poboljšanje ionako rekordnog 3,9-postotnog tržišnog udjela u prvoj polovini godine.



Tržište putničkih vozila u zemljama članicama EU-a, EFTA-e i u Velikoj Britaniji u odnosu prema istom razdoblju prošle godine poraslo je za 6,9 %. U devet mjeseci ove godine Kijina se prodaja s ukupno 387.716 prodanih vozila povećala za 24,5 % (311.326 vozila u jednakom razdoblju lani). U Europi proizvedeni sportski terenac Sportage s ukupno prodanih 88.580 primjeraka bio je najtraženiji model Kije u Europi. Crossover Niro bio je drugi prodajno najuspješniji model (70.537 vozila) koji je kupce oduševio svojim impresivnim dometom elektrificiranog i ekološki prihvatljivijeg pogona. Treći bestseler je u Europi dizajnirani, konstruirani i napravljeni model Ceed koji je sa svoje četiri izvedbe (hatchback, karavan Sportswagon, shooting brake ProCeed i SUV XCeed) ukupno našao 67.230 kupaca.

- Dok se automobilska industrija i dalje oporavlja nakon posljedica pandemije COVID-19 i zbog nedostatka poluvodiča, u Kiji se susrećemo s vrlo visokim rastom prodaje i rekordnim tržišnim udjelom. To je dokaz snage nove marke Kia i naše bogate ponude elektrificiranih i nisko emisijskih vozila - rekao je Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, dodavši da je to za Kiju tek početak putovanja. "Skorašnjim dolaskom potpuno novog električnog crossovera EV6 i novog Sportagea radujemo se dolasku novih članova obitelji Kia - poručio je Jeong.

Prema službenim podatcima tvrtke Promocija plus, Kia je u rujnu s 249 prodanih primjeraka i s tržišnim udjelom od 9 % bila najprodavaniji brend u Hrvatskoj. Drugi je bio Hyundai (228), a treće mjesto zauzeo je Volkswagen (217 vozila). Gledajući svih devet mjeseci ove godine u ukupnom poretku, koji uključuje prodaju poslovnim i privatnim kupcima, Kia je s ukupno 2440 prodanih vozila zauzela četvrto mjesto - prvo mjesto drži Volkswagen (5217), druga je Škoda (3956), a treći je Opel (3166 vozila).




Milan Bugarić