Novosti
INICIJATIVA "ZAŠTITIMO HRVATSKU KUNU"

Prikupljaju se potpisi za održavanje referenduma o uvođenju eura u RH
Objavljeno 24. listopada, 2021.

Vezani članci

VEĆINI JE IZVJESTAN KLJUČ U BRAVU

Uvođenje eura zatvorit će brojne mjenjačnice, najviše na kontinentu

Referendumska inicijativa "Zaštitimo hrvatsku kunu" na Trgu bana Jelačića u Zagrebu počela je prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim, kako kažu, narodu žele omogući da sam odlučuje o vlastitoj novčanoj valuti.

Potpisi će se prikupljati na više od 250 lokacija diljem Hrvatske, a građani će se izjašnjavati jesu li za to da u Ustav uđe odredba koja glasi da je novčana jedinica RH - kuna, koja se dijeli na stotinu lipa i da odluku o promjeni novčane jedinice u Hrvatskoj donose birači na referendumu. "Ovo pitanje predstavili smo prije mjesec dana i od tada ni jedan pravni ili ustavno-pravni stručnjak nije ga kritizirao. Dugo smo se pripremali i smatramo da je to dobro napravljeno te ne ulazi u sukob s međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala s EU-om", rekao je Marko Milanović Litre, predsjednik organizacijskog odbora i saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

Očekuje da će Ustavni sud to pitanje morati potvrditi kada prikupe dovoljan broj potpisa. "U urbanijim sredinama imat ćemo cjelodnevne štandove na glavnim lokacijama, a u ruralnijima organizaciju ostaviti lokalnim koordinatorima", dodao je. Kaže kako se referendumom želi hrvatskom narodu vratiti moć odlučivanja o budućnosti RH i političkim procesima. "Euro se u ovom trenutku pokušava uvesti nasilno, ne ispitujući javno mnijenje, i to želimo promijeniti", ustvrdio je Milanović Litre.

- Iako ne skrivamo svoje otpore prema uvođenju službene novčane valute eura, smatramo da narod treba odlučiti, a ako odluči na drugom referendumu, koji će se trebati održati nakon što ovaj prođe, da žele euro - mi tu ne možemo ništa, ali učinit ćemo sve što možemo da to spriječimo - dodao je. "Upravo to želimo promijeniti, ne želimo samovolju pojedinaca da odlučuju o sudbini svih Hrvata. Obvezali smo se na euro, ali ne u kojem trenutku i kada, pod kojim uvjetima", rekao je. Ocijenio je da Hrvatska u ovom trenutku nije spremna za uvođenje eura, pogotovo nakon koronakrize i inflacije koja nas očekuje, a tu su i iskustva drugih nakon ulaska u EU. "Hrvatska neće biti pošteđena toga, doći će do zaokruživanja cijena, ono što je bilo šest kuna koštat će jedan euro, i to će biti veliki udar na građane", tvrdi Milanović Litre.

Željko Sačić, član Organizacijskog odbora i saborski zastupnik HS-a, smatra da će građanima biti jako teško ako se uvede euro umjesto kune. "Siromašni će postati još siromašnijima, a oni rijetki bogati postat će još bogatijima", izjavio je. Frano Čirko, također član odbora, kaže da to nije samo prilika da se zaštiti hrvatska kuna, već i da se pošalje poruka Vladi i premijeru da ne mogu odlučivati o hrvatskom suverenitetu, u ovom slučaju monetarnom, i to "radi vlastitih karijernih interesa u Bruxellesu".

Pozvao je sve one koji smatraju da treba ostati hrvatska kuna i da se ovakve odluke mogu donositi samo referendumom da potpišu njihovu inicijativu. Inicijativu su Hrvatski suverenisti pokrenuli prije nekoliko mjeseci, a podržali su je Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku i Generacija obnove. H
POTREBNO 368.867 POTPISA
Ministarstvo je priopćilo kako je Rješenjem ministra pravosuđa i uprave utvrđeno da je u registru birača 24. listopada 2021. godine bio upisan ukupno 3.688.671 birač hrvatski državljanin, s prebivalištem u Hrvatskoj, a 10 % od toga broja treba prikupiti potpisa, tj. ukupno 368.867. “Organizacijski odbor Referendumske inicijative ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’ za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma najavio je početak prikupljanja potpisa birača”, navode.