Regija
NEZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM UREDBE

Komunalac Županja želi ostati distributer vode
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Županjci se protive pripajanju VVK-u, ističu da je Komunalac kvalitetna i efikasna tvrtka i da treba imati uslužno područje
ŽUPANJA - Prema Prijedlogu uredbe o uslužnim područjima manji se vodovodi pripajaju većima i na području Hrvatske od postojećih 200-tinjak uslužnih područja predviđeno je uspostaviti 41, a određena su i društva preuzimatelji.

Imaju uvjete


Osnovni je kriterij isporuka vode od minimalno dva milijuna kubika godišnje, a u posebnim slučajevima Zakon o vodnim uslugama za uspostavu uslužnog područja omogućuje iznimku uz isporuku vode od 800.000 do milijun kubika godišnje uz ispunjavanje dodatnih kriterija.

Na području Vukovarsko-srijemske županije predviđena su dva uslužna područja. Društvo preuzimatelj Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK) obuhvaća gradove Otok, Vinkovci i Županja te općine Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Tordinci, Tovarnik, Vođinci i Vrbanja. U drugom uslužnom području su Ilok, Vukovar, Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Tompojevci i Trpinja, a društvo preuzimatelj je Vodovod grada Vukovara.

Prema Prijedlogu uredbe Komunalac Županja pripojen je VVK-u, što je izazvalo golemo nezadovoljstvo. Županjci smatraju da ta tvrtka zaslužuje biti uvrštena među iznimke i ostati isporučitelj vode jer udruživanjem s vodovodom Gunja ispunjava osnovni kriterij distribucije vode između 800.000 i milijun kubika.

Ne odustaju


Direktor Darko Lorger naglašava da je Komunalac vrlo uspješna i dobro posložena tvrtka, izvodi kvalitetne europske projekte, ima punu efikasnost, nema ni kune duga i sve svoje obveze na vrijeme ispunjava. Održava 200 kilometara mreže, zapošljava 30 ljudi i godišnje po zaposleniku ostvaruje oko 350 tisuća kuna prihoda, a Vinkovci imaju oko 260 zaposlenih i održavaju 800 kilometara mreže.

Mišljenja je da se bivša gradska vlast nakon donošenja toga zakona trebala maksimalno zauzeti, lobirati i izboriti se za uslužno područje, jer nova je sada dovedena pred svršen čin, no poručuje da će učiniti sve kako bi pokušali promijeniti uredbu prije nego što je Vlada RH usvoji. Podsjeća da nije poštovana ni uredba iz 2014., prema kojoj su svi vodovodi iz Vukovarsko-srijemske županije trebali potpasti pod Slavonski Brod.

Načelnik Gunje Anto Gutić tijekom javnog savjetovanja ustvrdio je da se žele pripojiti Komunalcu i zatražio uspostavu uslužnog područja koje obuhvaća grad Županju te općine Bošnjaci, Gradište, Štitar i Gunja, s Društvom preuzimateljem Komunalac d.o.o. Županja. Među razlozima navodi i teritorijalnu blizinu te odličnu suradnju s tom tvrtkom, koja je u Gunji već pružala vodne usluge.

Upozorava da premještanje funkcija u udaljenije gradove smanjuje dostupnost javnih usluga i zaposlenost u svim općinama, a time i kvalitetu života, te da javni pružatelj vodoopskrbe i odvodnje, sukladno s načelom supsidijarnosti, treba biti u najbližem gradu.



Marija Lešić Omerović
NAVODE RAZLOGE ZA NEPRIPAJANJE VVK-u
U brojnim komentarima tijekom savjetovanja upućenima iz Županje i okolnih sela na Prijedlog uredbe ističe se da Komunalac ispunjava sve uvjete zbog kojih se vodna reforma i provodi. U slučaju pripajanja VVK-u kao probleme navode mogući rast cijene vode, učinkovitost i kvalitetu usluge, posebno glede brzine reagiranja na iznenadna oštećenja sustava, otpuštanje radnika… Upitani za komentar, u VVK-u napominju da je uredba o uslužnim područjima prošla e-savjetovanje, u tijeku je donošenje uredbe, a nakon što je usvoji Vlada RH, očitovat će se o tome.

Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike