Regija
OBNAVLJAJU SOPOT

Karanački čuvari starih zanata
rade kao prije 7000 godina
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Važno je napraviti posao, ali i da netko uvijek nešto novo nauči, kaže Škrobo

VINKOVCI - Arheološki park Sopot sastoji se od šest sopotskih kućica rekonstruiranih prema nalazima s toga lokaliteta, nazvane su "sopotske" zbog kulture kojoj su pripadale, a koja to ime nosi od 1971. zahvaljujući Vinkovčaninu, uglednom hrvatskom arheologu Stojanu Dimitrijeviću. Postavljene su prije više od 20 godina i s vremenom su oronule jer su građene od prirodnih materijala, kojima je s vremena na vrijeme potrebna obnova. Taj je posao preuzela Udruga čuvara starih zanata iz Karanca, koja organizira i Akademiju blata, što se svake godine održava u Karancu, ali radi i u drugim mjestima gdje treba obnoviti objekte od blata i drugih tradicijskih materijala, poput ovih u Arheološkom parku Sopot, na blagoj uzvisini nedaleko od Bosuta. Radovi su počeli u kolovozu i, uz kraće prekide zbog vremena, traju do sada. Udruga je zadovoljna učinjenim, u što će se na proljeće moći uvjeriti i brojni posjetitelji koji dolaze onamo tri kilometra dugom šetnicom uz Bosut.



– Osnova za obnovu zidova ovih kućica materijali su od zemlje, dakle, blata, slame i pljeve. Ove smo godine malo proširili znanja i počeli obnavljati i krovove od trske. Preuzeli smo rekonstrukciju sopotskih kuća i to je dosta zahtjevan posao. Dvije su pletene prućem pa smo to obložili blatom, a četiri su na tesanu građu pa smo ih ožbukali iznutra, a na proljeće ćemo staviti još jedan ili dva sloja, nakon što se blato dobro osuši, da bi moglo primiti nove slojeve. Radimo s originalnim, prirodnim materijalima jer naselje je na originalnoj lokaciji gdje je i nekada bilo, ovdje na uzvisini, uz rijeku. Ljudi su u to vrijeme, prije pet ili šest tisuća godina zbilja znali izabrati povoljno mjesto gdje će živjeti. Na ovaj posao poveli smo 20 osoba, članova naše udruge, i neki su se prvi put susreli s ovim materijalima, a neki su već s njima radili, usavršili su tehniku i imaju iskustva, pa ih prenose na one koji još uče. Nama nije važno samo da napravimo posao, nego mi je važnije da netko uvijek nešto novoga nauči raditi i to primjenjuje dalje, jer samo se tako stari zanati mogu održavati. Ovo se ne može učiti u školi, na fakultetu, nema više zanatlija koji ovo rade. Zapravo ima jedan, Zoltan Barnaki iz Budakovca, koji se bavi trskom i koji je i nas učio, i mislim da smo bili dobri učenici. Vjerujem da će, kada na proljeće završimo posao, Sopot biti lijepa ponuda, a za Muzej i Grad Vinkovce važan sadržaj koji otvara velike mogućnosti – kaže Vladimir Škrobo - Bajo, voditelj Akademije blata i udruge, i istinski zaljubljenik u starine, dodajući kako na proljeće nastavljaju raditi izvana i ostalo što treba, jer radovi se obavljaju pod ingerencijom Gradskog muzeja.



Sopot je eponimni lokalitet sopotske kulture iz mlađeg kamenog doba, neolitika, i datiran je 5000. godine prije Krista, višeslojno je utvrđeno naselje okruženo jarkom napunjenim vodom, i prostire se na površini od 113 x 98 metara, a sustavna arheološka istraživanja provodi Arheološki odjel vinkovačkog Gradskog muzeja.
Miroslav Flego

Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike