Regija
SREDNJA ŠKOLA UGOSTILA IZLOŽBU "GLAGOLJICOM PO SVIJETU"

Izložen faksimil Misala kneza Novaka iz 1368.
Objavljeno 24. listopada, 2021.
ĐURĐENOVAC - Putujuća izložba "Glagoljicom po svijetu" otvorena je u Srednjoj školi Josipa Kozarca u Đurđenovcu kao dio eTwinning projekta "101 lice glagoljice". Predstavljeni su radovi iz 13 škola, među ostalima i đurđenovačkih srednjoškolaca, nastali u školskoj stolarskoj radionici pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika Vanese Topalović i voditelja praktične nastave Gorana Pavlića.

Osim učeničkih radova na izložbi su se mogla vidjeti i izdanja časopisa Bašćina u izdanju Društva prijatelja glagoljice. No apsolutna zvijezda bilo je luksuzno faksimilno izdanje originalnog Misala kneza Novaka iz 1368. godine, jednog od najljepših i najvrjednijih rukopisnih djela.

- Vlastoručno ga je ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Koliko su tu knjigu smatrali lijepom njezini suvremenici, najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu, Misal po zakonu rimskog dvora iz 1483. godine - istaknula je autorica izložbe Vanesa Topalović.

Izložbu su posjetili i učenici 4.a i 4.b razreda s učiteljicama Nadom Baričević i Dragicom Purgar iz OŠ Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, za koje je organizirana edukativna radionica. Učenici su izrađivali drvene privjeske s glagoljskim slovima, pisali glagoljicom, crtali umjetnička slova i pirografirali svoja imena. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTREBNO JE OSIGURATI DODATNA SREDSTVA

Sportska dvorana u Babinoj Gredi stigla je do pod krov

2

PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja

3

U RH ODOBRENO 666 MILIJUNA KUNA

Istok za navodnjavanje
povukao najviše novca