Kultura
PREDSTAVLJENA KNJIGA

Dopunjeno izdanje "Hrvatski punk i novi val 1976-1987" u osječkom Art Clubu
Objavljeno 25. listopada, 2021.
Na 396 stranica knjiga detaljno istražuje razvoj tog glazbenog fenomena

Knjiga Vinka Barića "Hrvatski punk i novi val 1976-1987" predstavljena je u petak navečer u osječkom Art Clubu. Drugo je to, dopunjeno i prošireno, izdanje odavno rasprodane izvorne knjige iz 2011. godine, koja kro nološki i biografski prati razvoj punk i novovalne scene u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.



- Pomalo bizarno, ali ono što me je potaknulo da napišem ovu knjigu jest kad sam svojevremeno na internetu vidio da postoji enciklopedija turskog punka. Rekao sam sam sebi da, ako jedna Turska ima sveobuhvatnu knjigu o svojoj punk-sceni, jednostavno mora i u nas postojati izdanje koje će detaljnije i opširnije pokriti period domaćeg punka i new wavea - kaže Barić, dodajući da je na prvom izdanju knjige radio dvije i pol godine, a na drugom pet mjeseci.

Memorabilija


Vinko Barić rođen je 1980. u Splitu. Po zanimanju je akademski slikar, a uz slikarstvo bavi se i crtanjem underground stripova, ilustracijom i grafičkim dizajnom te je vokal electro-punk sastava Naporno Suicid. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).

Izvorna knjiga "Hrvatski punk i novi val 1976-1987" iz 2011. sadržavala je biografije 126 grupa, a njezino dopunjeno i prošireno izdanje - Barić ga je predstavio u razgovoru s nekadašnjim pjevačem prvog osječkog punk/post-punk benda Diskretni šarm buržoazije, Goranom Lišnjićem - donosi čak 203 sastava. Na ukupno 396 stranica knjiga detaljno a scene i glazbenika, ali i navodi iz tadašnjih rock i omladinskih tiskovina. Osim fotografija bendova i izvođača knjiga sadržava i opsežnu memorabiliju toga vremena - plakate, flyere i ulomke iz tiskanih medija.

Razvoj hrvatskog punka i novog vala u Barićevoj knjizi, objavljenoj u vlastitom izdanju, podijeljen je u četiri razdoblja: "Početci domaćeg punka" (1976. - 1978.), "Diskografska afirmacija novog vala" (1979. - 1980.), "Najproduktivnije razdoblje (1981. - 1983.) i "Odumiranje i kraj novog vala" (1984. - 1987.).

Gradske scene


- Sve počinje nastankom Parafa, prvog punk-benda na ovim prostorima, koji su prvi koncert imali posljednjeg dana 1976. godine. Makar u to vrijeme još nisu svirali punk, već su čuli za njega i pripremali se na promjenu svog zvuka u tom smjeru. U knjizi sam obuhvatio period do 1987., zaključno s debitantskim albumom grupe Grč, kompilacijom "Rijeka-Paris-Texas" i nastupnim albumom Cacadou Looka. Nadam se da sam uspio prebaciti impuls tog vremena i vjerno prikazati tadašnje prilike na našoj najprogresivnijoj glazbenoj sceni. "Hrvatski punk i novi val 1976-1987" monografija je s tendencijom enciklopedije, a postoji plan da se objavi i na engleskom jeziku, za što je zainteresirana jedna izdavačka kuća iz New Yorka. Što se tiče Slavonije, ona prilično dobro stoji u knjizi, jer dala je čak četiri gradske scene: požešku, novogradišku, vinkovačku i osječku, a svaku od njih posebno sam obradio u poglavlju "Gradske i regionalne scene" - rekao je Barić.



Danijel Miklić
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike