Svijet

Orban optužuje Bruxelles i Washington za upletanje u izbore 2022.
Objavljeno 23. listopada, 2021.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji iduće godine izlazi na izbore, optužio je Bruxelles i Washington da se upleću u mađarsku politiku i pozvao svoje pristaše da obrane postignuća njegove nacionalističke vlade koja je na vlasti deset godina.

Prvi put od dolaska na vlast 2010., Orban će se na parlamentarnim izborima 2022. suočiti s ujedinjenom oporbom - socijalistima, liberalima i Jobikom, bivšom krajnje desnom, a sada strankom desnog centra.

Šesteročlani savez vodi Peter Marki-Zay, 49-godišnji katolički konzervativac, otac sedmero djece i gradonačelnik malenog grada koji utjelovljuje sve vrijednosti koje Orban javno zagovara.

Orban je desecima tisuća svojih pristaša u središtu Budimpešte rekao da Washington i milijarder George Soros žele da na izborima pobjede "njihovi ljudi", odnosno ujedinjena lijeva opozicija i pritom daju svoj novac, medije i društvene mreže.

"No, nije važno što žele u Bruxellesu, Washingtonu i u medijima kojima se upravlja izvana. Mađari će odlučiti o svojoj sudbini", izjavio je Orban u subotu.

"Naša snaga je u našem jedinstvu...mi vjerujemo u iste vrijednosti: obitelj, narod te snažnu i neovisnu Mađarsku".

Istovremeno, Marki-Zay je na oporbenom skupu rekao da će, bude li izabran, njegova vlada izraditi nacrt novoga ustava, obračunati se s korupcijom, uvesti euro i štititi slobodu medija.

"Režim je postao moralno neodrživ...zamah koji sada imamo odvest će nas na izbore u travnju 2022.", izjavio je.

Ankete pokazuju da se između Orbanovog Fidesza i oporbe vodi mrtva utrka, uz četvrtinu neodlučnih birača.

(Hina)

Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

Najčitanije iz rubrike